O nouă MODIFICARE în Codul Muncii: Programul de lucru de 6 ORE

O nouă MODIFICARE în Codul Muncii: Programul de lucru de 6 ORE

În contextul în care mai toți românii care au un job se plâng de stres la locul de muncă, doi deputați s-au gândit să propună Senatului modificarea Codului Muncii.

Parlamentarii cer ca numărul de ore de muncă săptămânale să fie redus de la 40 la 38. Mai precis, aceștia propun ca ziua de vineri să aibă prin lege 6 ore lucrătoare şi nu 8, câte are în prezent.

În proiectul de modificare a Codului Muncii, cei doi parlamentari specifică faptul că scurtarea zilei de muncă să se facă „fără afectarea salarizării aflate în plată”.

Parlamentarii oferă în expunerea de motive o serie de exemple ale statelor care au redus deja numărul de ore de muncă săptămânale.

Gambia, o țară din vestul Africii, a redus săptămână de lucru de la cinci la patru zile, fără a scădea însă numărul orelor de muncă. Astfel, angajaţii din sectorul public se vor duce la serviciu de la 8.00 la 18.00, pentru a putea rămâne vinerea acasă.

În 2008, o încercare asemănătoare a avut loc în statul american Utah, când cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut să lucreze câte 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un eşec şi săptămâna de lucru de cinci zile a fost reinstaurată în 2011.

Săptămâna cu patru zile lucrătoare este populară şi în Olanda, unde unul din trei angajaţi lucrează în regim part-time sau 40 de ore în patru zile. Și în Marea Britanie, mulţi jurnalişti au optat pentru mai puţine zile lucrătoare şi ture mai lungi.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.