O nouă tulpină de MENINGITĂ, descoperită în Europa. CUM SE TRANSMITE!

O nouă tulpină de MENINGITĂ, descoperită în Europa. CUM SE TRANSMITE!

Descoperirea unei noi tulpini virulente de meningită a alertat autoritățile europene. Noua tulpină prezintă modificări care îi permit să crească fără oxigen, un fenomen rar întâlnit la meningococi.

Deși, în mod obișnuit transmisia acestei bacterii se face prin secreții respiratorii sau salivare, cercetătorii au descoperit că noua tulpină de meningită se transmite prin tractul urogenital.

În 2013, un focar de meningită C (provocată de meningococul C) a fost depistat în cercurile homosexuale din SUA, Germania și Franța.

După mai multe studii asupra tulpinilor izolate în timpul epidemiei din Franța și Germania, cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris și de la Universitatea din Würzburg (Germania) au descoperit că aceasta este o nouă tulpină invazivă care a evoluat recent.

Adaptându-se transmiterii sexuale, noua tulpină pătrunde în fluxul sanguin și se extinde spre alte organe.

Odată cu descoperirea mecanismului genetic implicat în transmiterea sexuală a meningococului C, cercetătorii confirmă importanța campaniilor de vaccinare destinate categoriilor de populație care prezintă cel mai mare risc.

În mai multe țări europene, printre care Franța, se recomandă vaccinarea împotriva meningococului C la copii și adolescenți, informează AFP.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.