O nouă zi LIBERĂ pentru români! Angajatorii riscă AMENZI URIAȘE dacă nu se conformează

O nouă zi LIBERĂ pentru români! Angajatorii riscă AMENZI URIAȘE dacă nu se conformează

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad reaminteşte angajatorilor faptul că ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului este decretată, prin lege, zi liberă nelucrătoare.

În cazul în care agenţii economici nu se conformează acestor dispoziţii, ei sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei. Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, anunță ITM Arad.

Codul Muncii reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Potrivit ITM Arad, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Excepţia de la cele mentionate mai sus este stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în anul 2015 şi constă în aceea că fapta angajatorului de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale, nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei, atunci când angajatorul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute in Codul Muncii, se arată într-un comunicat de presă al ITM Arad.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.