Banca centrală a Germaniei şi-a revizuit în urcare prognoza de creştere economică pentru acest an. Datele indică faptul că deficitul de forţă calificată de muncă din această țară este în creştere, iar acest lucru se reflectă în nivelul competitivităţii celei mai mari economii europene, deja afectată de moneda euro puternică.
Germania se confruntă cu un deficit de 117.300 de talente în domenii precum ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, iar cercetătorii se aşteaptă ca deficitul de personal calificat să se apropie de un 1 milion de persoane până în 2020, potrivit unui raport al Institutului de Cercetare Economică din Cologne.
Aproximativ 40% dintre companiile germane nu reuşesc să ocupe poziţiile vacante pentru personal calificat.
În Franţa, a doua mare economie europeană, 21% dintre companii se confruntă cu o astfel de problemă, în timp ce în Marea Britanie, doar 12%. Atât în Franţa, cât şi în Marea Britanie cifrele indică un declin faţă de 2013, în timp ce în Germania este vorba de o creştere de 5% faţă de anul trecut.
Banca centrală a Germaniei estimează pentru acest an un avans economic de 1,9%, în creştere faţă de estimarea din decembrie, de 1,7%. Prognoza pentru 2015 este de 2,0%, iar cea pentru 2016 de 1,8%.
Toată această activitate economică presupune producţie de bunuri şi servicii care implică și angajarea de personal. În prezent, rata şomajului este de 5,2% în Germania, comparativ cu 11,7% în zona euro şi cu 10,4% în Uniunea Europeană.
Deficitul de talente din Germania duce la majorarea costurile cu forţa de muncă. Unele companii profită de situaţia economică din Europa pentru a recruta străini, însă mulţi angajatori spun că necunoașterea limbii le limitează abilitatea de a angaja personal din afara ţării.
Foto: wikimedia.org
Lasă un comentariu