Olaf Scholz, candidatul surpriză al social-democraților germani, în cursa pentru cancelar

Olaf Scholz, candidatul surpriză al social-democraților germani, în cursa pentru cancelar

Cu șase săptămâni înainte de alegerile generale din Germania, candidatul social-democraților, Olaf Scholz, este cel mai popular în cursa spre Cancelaria federală. În sondaje, el are un avans clar față de candidatul Uniunii CDU/CSU, Armin Laschet, ca și față de Annalena Baerbock, de la Verzi. Dacă ar exista alegeri directe pentru cancelar și dacă n-ar fi candidatul SPD, partid care e mult în urma sa în ceea ce privește popularitatea, Scholz ar fi, potrivit ultimelor sondaje, de neatins.

Barometrul politic

Potrivit rezultatelor unui recent sondaj realizat de televiziunea germană ZDF, 34 % dintre germani vor ca politicianul SPD să fie succesorul Angelei Merkel. Iar în ultimul sondaj politic al ARD, DeutschlandTrend, Olaf Scholz ajunge la 35% (+6). Candidatul CDU, Armin Laschet, a obținut doar 20%, iar Annalena Baerbock, de la Verzi, doar 16%, după cum relatează publicația Der Westen.
Și Institutul de cercetare a pieței și de opinie, Forsa, în numele Mediengruppe RTL, a făcut un sondaj pe 2.509 respondenți, în perioada 3-9 august 2021. Două treimi dintre germani dau vina în special pe Laschet,pentru valorile proaste ale partidelor din Uniune.
Dacă noul Bundestag nu ar fi ales pe 26 septembrie, ci acum, partidele s-ar putea aștepta la următorul rezultat: CDU / CSU 23 % (alegeri 2017 Bundestag: 32,9 %), Verzi 20 % (8,9), SPD 19 % (20,5), FDP 12% (10,7), AfD 10% (12,6), Stânga 7% (9,2). La 26%, ponderea celor care nu merg la vot și a indecișilor este mai mare cu 2.2%, decât la alegerile din 2017.

Scholz, candidatul surpriză?

În vara anului 2020, social-democrații au anunțat că îl vor trimite pe Olaf Scholz în cursă. De atunci, partidul a rămas blocat în sondaje, cu o susținere de 15-17 %. Candidatul la cancelar Scholz se bucură însă de o popularitate mult mai mare, în rândul populației. Într-un interviu acordat FOCUS Online, actualul ministru de finanțe și vicecancelar explică ce intenționează să facă în primele 100 de zile după alegeri.
Una dintre primele sale decizii este creșterea salariului minim pe oră. „O decizie care face ca mulți cetățeni să câștige mai mulți bani. Vreau ca salariul minim să fie ridicat la 12 euro. Asta înseamnă o creștere a salariului, pentru 10 milioane de cetățeni”, a explicat Olaf Scholz, pentru Focus.de.
Până în prezent, Scholz desfășoară o campanie electorală imbatabilă. Uniunea și Verzii trec dintr-o criză în alta, cu candidații lor, astfel încât mulți se întreabă dacă aceste partide nu și-au ales candidați nepotriviți. Partidul Stângii (Die Linke) nu știe dacă va trece peste pragul de cinci procente, Alternativa pentru Germania (AfD) este sfâșiată de lupte interne. Doar liberalii (FDP) sunt în ascensiune, temele lor fiind atractive pentru 15% dintre germani.

Trăiește politica

Olaf Scholz s-a nascut la 14 iunie 1958, în Osnabrück. Din martie 2018, el e vicecancelar al Germaniei și ministru de Finanțe. Scholz e candidatul SPD pentru cancelar la alegerile federale din 26 septembrie 2021.
Din mai până în octombrie 2001, Scholz a fost senator de Interne la Hamburg, din 2002 până în 2004 secretar general al SPD, din 2007 până în 2009 ministru federal al Muncii și Afacerilor Sociale, iar din 2011 până în martie 2018, primar al orașului Hamburg.
Din aprilie 2000 până în iunie 2004 și din noiembrie 2009 până în martie 2018, el a fost președinte al SPD Hamburg, iar din 2009 până în 2019, unul dintre vicepreședinții SPD. Din februarie până în aprilie 2018, a fost președinte federal provizoriu, al SPD.
Acesta a fost parcursul politic și administrativ al lui Olaf Scholz. În ce privește latura sa privată, putem spune că e foarte discret. Presa germană a scris, de exemplu, că e băutor de ceai, se menține în formă prin jogging și locuiește în cartierul Altona din Hamburg, într-un apartament cu chirie.
Din 1998, este căsătorit cu Britta Ernst (60 ani), politiciană SPD, din 2014 ministru al învățământului în landurile Schleswig-Holstein și Brandenburg. Cuplul nu are copii și, după cum a declarat în presă, „trăiește politica”.

Foto: SPD

  1. […] post Olaf Scholz, candidatul surpriză al social-democraților germani, în cursa pentru cancelar appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.