Operatorul de telefonie mobilă care CENZUREAZĂ SMS-urile

Operatorul de telefonie mobilă care CENZUREAZĂ SMS-urile

Un operator de telefonie mobilă a luat decizia de a bloca mesajele text care conțin anumite cuvinte cheie.

Rețeaua de telefonie mobilă, care are circa trei milioane de abonați dintr-o populație de 11,2 milioane, a început, deja, să blocheze mesajele care conțin cuvinte precum: „greva foamei”, „democrație” sau „drepturile omului”, informează AFP.

O anchetă desfășurată de site-ul de informații 14ymedio.com al celebrei autoare de blog Yoani Sanchez arată că SMS-urile sunt blocate pe tot teritoriul Cubei dacă conțin circa 30 de cuvinte cheie.

„Asta nu înseamnă că nu sunt și altele”, a precizat redactorul-șef al site-ului, Reinaldo Escobar. El afirmă că operatorul de telefonie mobilă Cubacel vrea în acest fel „să îngreuneze comunicațiile între opozanții cubanezi”.

Agenția de presă citată a verificat cu mai mulți abonați Cubacel și a confirmat că mesajele text cu câteva cuvinte cheie sau nume ale unor disidenți cunoscuți, chiar ascunse în texte mai lungi, nu sunt transmise, deși pe telefonul expeditorului apar ca trimise.

Până în acest moment nu se știe de când au început să fie blocate mesajele text, dar se bănuiește că de la începutul acestui an.

Compania de telecomunicații ETECSA (Empresa de Telecomunicaciones de Cuba S.A., societate de stat) nu a comentat informațiile.

În Cuba, accesul la internet este încă strict reglementat și controlat, numai privilegiaților permițându-li-se să aibă conexiuni la domiciliu.

În localurile publice de tip internet cafe, dar și în cazul celor 175 de antene wi-fi instalate începând de anul trecut pe teritoriul statului, tarifele au fost foarte ridicate pentru potențialii utilizatori.

Rețeaua de telefonie mobilă a fost lansată în 2008 și deține monopol de stat în Cuba.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.