Operele de artă ale Vaticanului, RESTAURATE de EXPERȚI ÎN TATUAJE

Operele de artă ale Vaticanului, RESTAURATE de EXPERȚI ÎN TATUAJE

Vaticanul a apelat la o echipă de experţi în tatuaje pentru a restaura şi a curăţa cu ajutorul laserului cele mai preţioase sculpturi şi picturi aflate în clădirile sale.

Multe dintre delicatele opere de artă aflate în Muzeele Vaticanului au nevoie de restaurare, după mai multe secole de poluare şi acumulări de microparticule. Graţie unor dispozitive cu laser, folosite pentru a îndepărta tatuajele nedorite, aceste opere de artă îşi vor redobândi strălucirea de altădată.

Compania Lynton Lasers, cu sediul în localitatea Holmes Chapel (comitatul britanic Cheshire), a fost contactată recent de oficiali ai Vaticanului şi a donat una dintre maşinile sale cu laser.

Firma britanică a primit mulţumiri speciale din partea unuia dintre colaboratorii apropiaţi ai Papei Francisc, Cardinalul Bertello pentru că a donat Muzeelor Vaticanului una dintre maşinile sale cu laser, denumită Compact Phoenix.

Dispozitivul curăţă sculpturile şi alte opere de artă prin emiterea unui flux intens de lumină pură şi concentrată, care este absorbită de culorile întunecate, aşa cum este cazul depunerilor poluante şi tatuajelor cu cerneală.

Fluxuri extrem de scurte de raze laser aproape de spectrul infraroşu dezmembrează particulele nedorite, facilitând astfel îndepărtarea lor fără a dăuna suprafeţelor operelor de artă sau, în cazul persoanelor tatuate, pielii acestora.

O ceremonie privată a fost organizată în acest scop în prestigioasa Pinacotecă de la Vatican, urmată de o vizită la ferma privată a Papei Francisc.

Sursa: dailymail.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.