OPINIE/ Un minim de efort legislativ ar rezolva problemele din sistemul penitenciar

OPINIE/ Un minim de efort legislativ ar rezolva problemele din sistemul penitenciar

Având în vedere contextul politic mondial care este cel puțin tensionat, consider că fiecare stat în care democrația este fundamentul construcție sociale are datoria de a face tot ceea ce-i stă în putință pentru ranforsarea propriilor instituții prin care să asigure siguranța cetățenilor săi.

E drept că în România, ne confruntăm cu alt gen de probleme, cum ar fi revolta persoanelor aflate în regim privativ de libertate față de locul de detenție, ineficacitatea anumitor norme ale Codului Penal sau problemele generate de lupta anticorupție. În ceea ce privește condițiile din penitenciare statul român are obligația de a oferi un cadru decent, curat, celor încarcerați, însă statul nu are voie să cedeze în baza unor rebeliuni iscate din motive pur speculative și să acorde acestora clemență nejustificată. Este total adevărat că în tară există penitenciare în care oamenii trăiesc într-un mediu deplorabil, or astfel de probleme se pot rezolva printr-un management mai atent al fiecărui penitenciar în parte, deoarece, in concreto eliminatul insectelor, gătitul corespunzător, numărul de paturi nu țin de politica națională ci sunt strâns legate de managementul locului respectiv.

Soluția pentru a rezolva această situație este de implementare a unor proiecte prin care să se deservească scopul reinteregrării acestor persoane în societate, prin care să fie educate, să li se ofere consultanță psihologică și să urmeze diferite cursuri care să reușească să le corijeze comportamentul antisocial, nu să fie doar laitmotiviul cererilor de liberare condiționată. Deasemenea este prioritar delimitare persoanelor condamnate pentru fapte comise „cu violență” față de persoanele care fac parte din așa zisa „criminalitate a gulerelor albe”. Față de a doua categorie statul ar trebui să se axeze pe recuperarea prejudiciului și aplicare unei sancțiuni care să-i conștientizeze cu privire la efectele negative ale faptei antisociale comise dar care să și poată deservi scopului preventiv al pedepsei.

În acest context un minim de efort legislativ ar rezolva problemele din sistemul penitenciar și poate ar duce chiar la o economie făcută de statul român mai ales dacă avem în vedere costurile de întreținere lunară a unui persoane aflate în această formă a regimului privativ de libertate.

Avocat Isabela Rabotka 

  1. Da, intr -adevar esential este sa se recupereze prejudiciile si deasemenea persoanele sa se poata reintegra in societate

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.