În orașul NIMĂNUI, nebunia DEMOLĂRII garajelor continuă: Deșeurile PERICULOASE rămân în STRADĂ

În orașul NIMĂNUI, nebunia DEMOLĂRII garajelor continuă: Deșeurile PERICULOASE rămân în STRADĂ

Deșeurile rezultate în urma demolării garajelor, inclusiv cele care intră în categoria celor periculoase, vor rămâne în stradă, municipalitatea neimplicându-se la modul real în rezolvarea acestei probleme.

Asta cu toate că RETIM Ecologic Service SA, compania care se ocupă cu salubrizarea orașului, a anunţat persoanele fizice că „materialele rezultate din demolarea garajelor nu fac obiectul contractului de salubrizare în baza căruia societatea operează în municipiu. În plus, multe din acoperişurile vechilor garaje (plăcile de azbociment) se încadrează în categoria deşeurilor periculoase care trebuie colectate în condiţii speciale, cu implicarea autorităţilor locale”.

De asemenea, RETIM a anunţat că nu colectează în municipiul Arad deșeuri voluminoase precum mobilier, covoare, saltele și nici deșeuri  din echipamente electrice și electronice precum mașini de spălat, frigidere, cuptoare, șamd.

Prin urmare, este interzisă depozitarea acestor tipuri de deșeuri (din construcții, voluminoase și DEEE) în recipientele pentru deșeuri menajere sau la platformele de colectare din oraș, pentru că nu vor fi ridicate de echipele RETIM.

Cu toate acestea, oamenii lasă deșeurile, inclusiv cele din categoria celor periculoase, în tomberoane sau lângă acestea. Situația pare a nu fi gestionată de nimeni, administrația locală rezumându-se doar la a le indica arădenilor (și asta doar la intervenția persei) posibilitățile pe care le au de a evacua deşeurile periculoase, respectiv depozitul de stocare temporară şi tratare deşeuri periculoase şi nepericuloase al societăţii Indeco Group SRL din comuna Zădăreni sau depozitul din comuna Vladimirescu. Rămâne de văzut cine va controla dacă deșerile periculoase au ajuns acolo unde trebuie.

De menționat, că în somațiile lipite pe garaje (vezi mai jos) nu se face nici o referire la manipularea deșeurilor periculoase și nici nu sunt indicate depozitele la care proprietarii au obligația să le ducă, în caz contrar riscând să fie amendați.

Utilizarea azbestului, interzisă total

De la 1 ianuarie 2005, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene, a fost interzisă total utilizarea şi comercializarea produselor care conţin azbest. Potrivit unor studii, din materialele cu azbest se pot elibera fibre microscopice, care se depun în plămâni şi care pot provoca boli, uneori la câteva decenii după inhalare.

Într-un articol publicat cu ani în urmă pe stite-ul www.cuvantul-ortodox.ro, prof. univ.dr. Ostin C. Mungiu afirma că dificultatea majoră constă în aceea că bolile azbestului se declanşează cu mare întârziere şi legătura cauză-efect se realizează mult mai greu. Potrivit acestuia, studiile au mai demonstrat că expunerea la azbest creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar de până la şase ori, dar şi al cancerului căilor respiratorii superioare, al esofagului şi al rinichiului.

Din păcate, nici la nivel național nu există programe de eliminare a deşeurilor care conţin azbest.

  1. ” Cu toate acestea, oamenii lasă deșeurile, inclusiv cele din categoria celor periculoase, în tomberoane sau lângă acestea.”
    Pai ce mama naibii a-ti vrea sa faca cu ele. Ce ar trebui sa faca ?. Sa le vanda la export ?. Sa le puna conserve sau muraturi pentru iarna?. Sa faca compot din ele sau tocana. Sau daca tot sunt deseuri periculoase, atunci sa le imparta in doze mici si sa le consume la micul dejun, asa, ca sa se obisnuiasca cu ele si sa se imunizeze. Sau sa le adune in gramezi si sa angajeze mascarici, iluzionisti sau altii care sa faca descantece si woodoo pe ele sa dispara.
    MA CRETINILOR, ca altfel nu va pot spune, VOI SUNTETI NORMALI ?. Si conducerea Aradului care va suporta si voi, Retimul, care sunteti UNICA firma de salubritate a unui oras de peste 2000.000 de locuitori. Pai e ceva de noaptea mintii. Administratia Aradului hotaraste demolarea garajelor. Si trimite somatii si amenintari cu amenzi. Normal, in urma demolarilor va rezulta deseuri si gunoi. Si apoi vii tu, firma de salubritate, angajata in slujba urbei si te bati cu contractul in piept si spui ca nu ridici de la populatie ceea ce se produce in urma hotararilor mai-marilor Aradului. Spui ca nu ridici nici deseurile din demolari, volumonoase, etc si ca este interzis sa le depozitam in recipiente sau pe platforme de colectare. Si tu, administratie locala stai, inchizi ochii si admiri aceste ineptii. Va bateti sus si tare cu caramida in piept si amenintati ca este interzisa aruncarea acestora in zone neamenajate ( paduri, canale, santuri, camp, etc., etc. ). Da, si ce faceti pentru asta. Obligi lumea sa demoleze, apoi spui ca nu ridici gunoiul si nici nu are lumea voie sa le depoziteze. Voi credeti ca traim in filme S.F. si-l putem face invizibil. Prin ceea ce obligati pe de o parte si interziceti pe alta, unde mama naibii credeti ca o sa ajunga aceste deseuri. Tot in natura, acolo unde NU le este deloc locul. Administratia locala someaza si ameninta, Retimul nu le colecteaza si tot la fel, ameninta. Un oras nu are numai gunoi menajer, are si altfel de deseuri. Normal ar fi fost ca in urma unei solicitari si a unei taxe, sa vina o masina si sa ridice si astfel de deseuri si obiecte mari si voluminoase, ca si in alte tari CIVILIZATE. Ca doar si din asta Retimul ar fi facut un ban in plus. Bine, asta daca ar fi fost NORMALI, ceea ce se vede ca nu e cazul. Dar nu, ei au ochelari de cal si creier de meduza. Lor le place doar galagia, scandalul si amenintarile. Pai cine sa le ridice daca nu Retimul ?. Mai sunt alte firme si aradenii nu stiu asta ?. Cumva, celelalte 79 – 80 de firme imaginare de salubritate, chinezii, americanii, australienii, laponii sau mai bine martienii, venusienii sau chiar altii, din alte galaxii. Eu de fapt stau si ma-ntreb CE NAIBA AVETI DE GAND CU ACEST ORAS SI CAT MAI AVETI DE GAND SA VA BATETI JOC DE LOCUITORII LUI ?
    Pana atunci, deseurile periculoase zac risipite peste tot prin oras, ca sa poata fi inhalate de toata populatia. Ca doar, nu-i asa, oricum suntem prea multi pe aceasta planeta. Voi sunteti profund afectati si implicati in bunastarea acestei urbe. Intr-o tara NORMALA, in asa situatii era decretata stare de urgenta, autoritatile s-ar fi implicat ca aceste deseuri sa dispara cat mai repede din peisaj, sa nu se raspandeasca in aer, iar pe voi, va doare-n cot, vi se pare o adevarata normalitate si iesiti in fata doar cu hartii fara sa miscati un deget.

    Raspunde
  2. Primaria trebuia sa asigure din loc in loc containere pentru deseuri periculoase si nu mai era nici o problema

    Raspunde
  3. „Administrația locală rezumându-se doar la a le indica arădenilor ( și asta doar la intervenția persei ) posibilitățile pe care le au de a evacua deşeurile periculoase” „De menționat, că în somațiile lipite pe garaje nu se face nici o referire la manipularea deșeurilor periculoase și nici nu sunt indicate depozitele la care proprietarii au obligația să le ducă, în caz contrar riscând să fie amendați. ”

    Cand tu, administratorul urbei, stii ca in urma hotararilor pe care le iei se vor genera deseuri periculoase, prima data pui la punct sistemul de colectare, evacuare si neutralizare al acestora si abia cand totul e functional dai drumul la hotarare. Ce genii de comisii si de specialisti bine platiti din banii nostri aveti acolo cand nu pot pune la punct niste lucruri previzibile chiar si de niste copii ?. Pentru ce-i mai tineti pe posturi ?.
    Alo, ganditori cu picioarele ce sunteti, daca stiti ca sunt deseuri periculoase, atunci te implici URGENT, tu, administratie locala sau cei care stiu ce sa faca si cum sa umble cu ele, nu lasi populatia sa le transporte cum poate. Dar pe voi va doare-n cot. Cum ar fi sa le transporte intr-o remorca banala, ca altfel nu ar avea cum omul de rand si pe tot drumul sa vezi doar azbest spulberat de vant. Sa vezi tot orasul acoperit intr-un nor TOXIC de azbest. Atunci v-ati trezi din ineptiile spuse pe banda rulanta si din „GRIJA MARE” pe care o aveti pentru populatie. A-ti reveni cu picioarele pe pamant cand a-ti vedea ce dezastru au produs hotararile voastre fara cap si fara coada, negandite si facute doar din pix. Voi ganditi ceea ce doar scrieti in niste hartii, sau le scrieti doar asa ca sa va aflati in treaba, sa pasati lucrul tot timpul la altii, vinovati sa fie tot timpul oamenii de rand. Pentru ce mama naibii stati cocotati acolo ca nu faceti decat sa tocati banii de pomana si, deasemenea, sa incurcati cat mai mult toate lucrurile, sa mearga totul pe dos, sa nu functioneza nimic asa cum ar trebui, sa fie o ceata generala din care sa nu mai intelegem nimic.

    Raspunde
  4. Doar un exemplu, recent, din Portugalia. Atunci cand vrei sa construiesti sa demolezi sau sa evacuezi ceva voluminos, printr-un simplu telefon, te inregistrezi ca si producator temporar de deseuri. In functie de cate deseuri estimezi ca vei produce, platesti o taxa si a doua zi ti se aduce un tomberon de 2 sau mai multi m3, conform cu estimarea ta. Faci ceea ce ai de facut si, ori anunti ca ai terminat, ori, daca dureaza mai mult pana termini, vei fi sunat, periodic la 1-2 saptamani sa vada daca pot veni sa ridice containerul. Simplu si eficient, sunat, platit, lasat tomberon, evacuat. Asa ar trebui sa mearga totul, cat mai curat.

    Raspunde
  5. Si cum Retimul este plin de bani ii doare-n cot. Scot repede la inaintare contractele si gata. Sa nu cumva sa fie deranjati, sa le dai mai mult de lucru din care sa si castige in plus. Au aterizat din luna si habar nu au cum se procedeaza peste tot prin lumea civilizata. Chiar daca oamenii ar vrea sa le de-a bani cu forta, nici atunci nu i-ar primi. Ca doar ei lucreaza doar asa de dorul lelii, nu pentru bani. Mai ale cash, platiti in avans, cand faceti comanda. Dar ce sa faca ei cu banii.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.