Originea ginului – de la ienupărul olandez la ginul tonic din pahar

Originea ginului – de la ienupărul olandez la ginul tonic din pahar

Ești unul dintre cei care cred că ginul a fost inventat de englezi? Multe branduri, precum ginul Wembley, de exemplu, ne-au făcut pe mulți să credem asta. Îți vom dezvălui multe detalii despre originea acestei băuturi, consumate aproape exclusiv astăzi sub formă de gin tonic; inclusiv câteva concepții greșite comune despre această băutură populară. Pentru că produsul, așa cum îl cunoaștem astăzi, are o istorie de aproximativ 200 de ani… dar originea sa datează de aproximativ 1.000 de ani! Și e mult mai mult decât doar gin tonic.

Originea ginului, procesul de distilare
În procesul de fabricare a ginului, se aplică tehnica dublei distilări. Prima dată pentru a obține alcoolul de bază în care se infuzează boabele de ienupăr și restul elementelor aromatice. La a doua distilare se lucrează cu rezultatul primei infuzii; în urma acesteia se obține baza ginului, transparentă și gata de îmbuteliere.

„Apa vieții”, la originea ginului
Începând cu secolul al X-lea, alcoolul a început să fie folosit ca bază pentru fabricarea unguentelor, datorită proprietăților sale de dizolvare, extragere și conservare a aromelor. Alcoolul distilat în aceste scopuri era numit aqua vitae sau apa vieții.

Ienupărul, medicament aromat
Al doilea ingredient care caracterizează ginul, alături de baza alcoolică, este o mică boabă numită ienupăr. Căci, în esență, ginul este un distilat aromatizat cu boabe de ienupăr.

Țările de Jos, locul de naștere al ginului
Deși mulți oameni cred că ginul este un produs englezesc, realitatea este că ginul s-a născut în Olanda. Consumul unei băuturi alcoolice distilate în scopuri recreative este documentat pentru prima dată în 1497. Acest lucru se datorează faptului că un distilat numit brandewijn sau vin ars apare într-o listă de taxe din Amsterdam.

Primul gin
În 1552, într-o carte scrisă la Anvers, este descrisă pentru prima dată o băutură spirtoasă obținută dintr-un distilat de cereale aromatizat cu boabe de ienupăr. Numele său este geneverbessenwater sau apă de fructe de ienupăr.

Această „apă de ienupăr” a fost numită „genever”, apoi „jenever” și, în cele din urmă, pur și simplu „gin”. Moda pentru acest nou alcool s-a răspândit dincolo de soldații care se întorceau din campaniile militare. Acest succes a fost accelerat de abolirea monopolului breslei distilatorilor londonezi în 1690, odată cu Distilling Act.

În secolul al XIX-lea, ginul și-a dobândit cu adevărat popularitatea generală în Anglia. Progresele tehnologice au permis un salt calitativ în ceea ce privește distilarea din cereale. Anglia, prima națiune europeană care a făcut revoluția industrială, este dominantă din punct de vedere economic. Grație marinei sale, aceasta importă plante aromatice și condimente din cele patru colțuri ale imperiului său. Ginul este în plină ascensiune. Criza filoxerei a devastat podgoriile din Franța și Europa și a privat clasele superioare britanice de aperitivul lor preferat, Brandy & Soda, care a fost înlocuit în curând de Gin & Tonic (gin tonic). Ginul a devenit astfel băutură națională. Au fost înființate și s-au dezvoltat distilerii, în special în orașele portuare englezești (cum ar fi Londra și Plymouth), unde distilatorii aveau acces direct la mirodenii și la o piață urbană înfloritoare. Marile mărci istorice de gin britanic, între care și ginul Wembley, au luat naștere în această zonă.

Ginul a redevenit popular în anii 1950 și 1960, fiind sinonim cu stilul în cocktailuri precum emblematicul Dry Martini, iar apoi a cunoscut un declin lent. Sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 au fost martorii unei adevărate renașteri a categoriei, care a prins rădăcini mai întâi în Europa și se răspândește în întreaga lume, datorită redescoperirii personalității și versatilității acestui spirtoasă cu caracter și mai ales gustului desăvârșit al unui gin tonic, făcut dintr-un gin Wembley de cea mai bună calitate.

Cuvinte cheie

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.