Mare sărbătoare, vineri, pentru toţi ortodocşii. În fiecare an, în prima vineri după Paşte, Biserica Ortodoxă prăznuiește Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare închinată Maicii Domnului. În această zi, creștinii merg la biserică și iau parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută și sub numele de Aghiasma Mică.
După ce au sfințit apa, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa bine-credincioșilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”.
În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare, rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită, are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.
De Izvorul Tămăduirii, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremuri, cine lucra era lovit de boală. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți deoarece nu puteau fi primiți pe lumea cealaltă.
În această zi nu se face nicio treabă casnică: nu se spală, nu se calcă rufe și nu se coase. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai. Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc îmbrăcăminte, pentru că aceasta nu va fi de folos şi nu va fi terminată niciodată.
În tradiția populară, Izvorului Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai spornică din an, deoarece apele sunt zbuciumate și zgomotoase, fiind mai ușor de găsit.
La sate, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.
Pentru a avea un an bogat, gospodarii stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului grădinile şi livezile, pentru a proteja recoltele de efectele grindinei.
Lasă un comentariu