Pâine albă făcută cu angajați „la negru”, în brutării din Arad

Pâine albă făcută cu angajați „la negru”, în brutării din Arad

Inspectorii de muncă arădeni au descoperit lucrători fără forme legale cu ocazia verificării firmelor din domeniul panificației.

Astfel, în perioada 30 august – 2 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad au întreprins acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase.

Acțiunea, parte a Planului de măsuri realizat de Inspecția Muncii în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale a urmărit în principal reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.

Inspectorii de muncă au urmărit cu precădere identificarea angajatorilor din domeniul fabricării produselor de panificație care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, care nu au încheiate contracte individuale de muncă sau care, deși le-au încheiat în formă scrisă, nu le-au înregistrat în Registrul General de Evidență al Salariaților, respectiv nu le-au transmis la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Paralel cu verificarea respectării dispozițiilor legale, inspectorii de muncă au efectuat și acțiuni de informare, îndeosebi despre avantajele pe care le aduce munca declarată și în egală măsură dezavantajele și riscul la care se expun în cazul muncii fără forme legale.

„Modul receptiv în care angajatorii și angajații au primit informațiile, ne determină să afirmăm că acțiunea și-a atins obiectivul, în speță de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă. Cu toate acestea, la angajatorii la care s-au constatat nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni proporționale cu gravitatea faptelor, fiind dispuse de asemenea măsuri de remediere a neconformităților constatate”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.