Panfora Oil & Gas continuă campania de informare, pentru a consolida relaţia cu comunităţile din judeţul Arad, în localităţile care fac parte din perimetrul EX-6, astfel că a început să distribuie pliante informative, pentru a reconfirma că nu intenţionează să desfăşoare nici un fel de operaţiuni legate de gaze de şist. Compania îşi reafirmă, într-un comunicat de presă, disponibilitatea de a semna angajamente juridice în acest sens cu toate părţile interesate.
„Dorim să îi reasigurăm pe toţi locuitorii din zonă că vrem să construim o relaţie pe termen lung, benefică ambelor părţi, împreună cu comunităţile din judeţul Arad. După cum am spus încă de anul trecut, nu am planificat şi nu vom efectua niciun fel de operaţiuni legate de gaze de şist în perimetrul EX-6 Curtici şi nu vom explora şi nici exploata gaze de şist în nicio zonă a acestui perimetru, nici prin fracturare hidraulică şi nici prin vreo altă tehnologie. Suntem disponibili şi vom semna angajamente juridice în acest sens cu toate părţile interesate, pentru a încredinţa pe oricine de bunele noastre intenţii”, a declarat Gábor Zelei, Managing Director al Panfora Oil & Gas.
Reprezentanţii Panfora Oil & Gas afirmă că înţeleg preocupările comunităţilor privind operaţiunile planificate, astfel că informaţiile incluse în pliant răspund posibilelor întrebări ale deţinătorilor de terenuri sau ale altor părţi interesate.
Compania subliniază că va utiliza, pe întreaga durată a acordului de concesiune, doar tehnologii tradiţionale. Nu vor fi utilizate metode ca fracturarea hidraulică sau forajul orizontal. După cum s-a demonstrat în multe zone din judeţul Arad – Pecica, Turnu, Pereg, activităţile de explorare şi producţie de petrol şi gaze convenţionale pot co-exista cu cele agricole în cele mai bune condiţii. Mai mult decât atât, operaţiunile petroliere au sprijinit dezvoltarea zonelor respective.
Este important de subliniat că nu vor fi afectate nici sănătatea oamenilor şi nici drepturile de proprietate ale acestora. În privinţa folosirii terenurilor, Panfora Oil & Gas reafirmă că va respecta în totalitate legislaţia din România. Terenurile vor rămâne ale proprietarilor. Legislaţia din România acordă titularului acordului de concesiune drept de servitute asupra terenurilor iar deţinătorii acestora primesc sume de bani în acest sens. Aceste prevederi asigură accesul pe terenuri pe durata măsurătorilor, care durează câteva zile pentru fiecare proprietar, în funcţie de mărimea terenului.
Toate operaţiunile pe care Panfora Oil & Gas are dreptul să le deruleze sunt detaliate în acordul de concesiune şi în programul de lucrări, documente semnate cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), singura autoritate relevantă din România în domeniul resurselor naturale. Aceste documente arată fără dubiu că nu există niciun angajament şi nicio obligaţie pentru explorarea de resurse neconvenţionale, cum sunt gazele de şist iar ANRM a confirmat acest lucru în repetate rânduri.
Lasă un comentariu