Parizienii, NEMULȚUMIȚI de lacătele iubirii prinse pe Podul Artelor de peste Sena

Parizienii, NEMULȚUMIȚI de lacătele iubirii prinse pe Podul Artelor de peste Sena

Mii de parizieni au semnat o petiție pentru înlăturarea „lacătelor iubirii”, prinse pe Podul Artelor de pe Sena. Obiceiul, foarte apreciat de turiști, duce la degradarea balustradelor și le creează dificultăți autorităților, susțin inițiatoarele petiției.

Ca în orice altă problemă care privește orașul, există apărători ai „lacătelor iubirii”, dar și persoane care nu le suportă. Petiția a fost lansată pe Nolovelocks.com de două tinere pariziene de adopție și a strâns deja aproape 3.000 de semnături. Într-o scrisoare deschisă dată publicității pe 12 martie și adresată candidaților la primăria Parisului, cele două inițiatoare ale petiției arată că celebrele lacăte prinse de îndrăgostiți pe balustradele Podului Artelor „pun probleme ce țin de siguranța bunurilor și a persoanelor, urâțind podurile și împrejurimile, și duc la acte de vandalism”.

Fenomenul a apărut la Paris în anul 2008 și, în scurt timp, s-a extins la alte cinci poduri fiindcă nu mai era loc pe Podul Artelor. În apropiere există chiar un adevărat comerț cu „lacăte speciale începând de la 3 euro bucata”, care pot fi gravate cu numele îndrăgostiților.

Autoritățile cunosc această problemă și nu s-au hotărât cum să o gestioneze. Primăria pariziană era îngrijorată vara trecută de efectele greutății lacătelor asupra balustradelor metalice, care s-au deteriorat și urmau să fie înlocuite. Un exemplu asemănător este Ponte Milvio din Roma, unde obiceiul a fost interzis după ce un lampadar s-a prăbușit sub greutatea lacătelor.

„Nu mai este nimic romantic în aceste lacăte ruginite”, afirmă cele două tinere, care apreciază numărul lor la „câteva sute de mii”.

Printre soluțiile vizate, primăria menționează posibilitatea „plantării de copaci metalici sau a unor structuri pe care să se poată prinde lacătele”. Nu este însă sigur că soluțiile edililor vor fi pe placul îndrăgostiților din capitala iubirii, Paris.

 

Foto: flickr.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.