Parlamentarii rediscută modificarea LEGII FUMATULUI. CARE este poziția oficială și motivarea MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

Parlamentarii rediscută modificarea LEGII FUMATULUI. CARE este poziția oficială și motivarea MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII

A scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul ca urmare a aplicării Legii nr. 15/ 2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar.

Datele oficiale arată că implementarea legii care interzice fumatul în spațiile public a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului  în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puține îmbolnvăriri acute provocate de tutun. În perioada martie-august 2016 comparativ cu aceeași perioadă din 2015 s-au înregistrat mai puține cazuri externate:

  • cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;
  • cu 11,5% (88 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;
  • cu 1,7% (638 cazuri) mai puține cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;
  • cu 5,4% (708 cazuri) mai puține cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecție acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulți și 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătățirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat și în alte țări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spații publice”, a declarat, printr-un comunicat,  Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Aceste informații vin în contextul în care în aceste zile, parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, prin care se încearcă redefinirea “spațiului public închis” și “spațiul închis de la locul de muncă” și se propun excepții care permit, în realitate, să se fumeze în spațiile destinate petrecerii timpului liber dar și la locul de muncă.

Ministerul Sănătății respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat și atrage atenția că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri. Propunerea nu numai că nu răspunde obligației statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătății cetățenilor, ci este un pas înapoi enorm față de standardele de protecție a sănătății stabilite de actuala lege, ba chiar față și de prevederile vechii legi. După cum a stabilit și Curtea Constituțională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului și copilului.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.