Paștile la comunitatea istorică românească din Ungaria (FOTO + VIDEO)

Paștile la comunitatea istorică românească din Ungaria (FOTO + VIDEO)

Cu prilejul sărbătorii Pascale, deosebit de importantă în viaţa comunităţii istorice româneşti din Ungaria, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al al Romaniei la Gyula, a fost prezent alături de românii din comunitatea istorică, la mai multe manifestări religioase, specifice marii sărbători creștine, sprijinind buna desfășurare a lor. De la miezul nopții, consulul general Florin Vasiloni a luat lumină și a asistat la slujba Învierii, desfăşurată la Catedrala episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula.

În prima zi a sărbătorii pascale, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula. Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către preoţii de la centrul eparhial, având în centru pe PS Episcop Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU).  La serviciile religioase au participat  etnici români din Ungaria şi turişti români aflaţi în concediu la Gyula. Printre participanţi amintim pe Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), Mihai Cerhati, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula, Maria Gurzau Czegledi, directorul Liceului “Nicolae Balcescu” din Gyula, Ion Budai, fost directorul al institutiei, Eva Iova, redactorul-șef al “Foii Românești“, Delia Kovacs, redactorul-șef al publicației “Cronica“, Ştefan Oroian şi Ioan Ruja, membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Elvira Ardelean, primarul localităţii Otlaca-Pustă, Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Medgyesegyhaza,  ş.a. În cadrul programului religios, un grup de elevi de la Liceul „Nicolae  Bălcescu” din Gyula, instruiţi de prof.  Eva Pătcaş Sabău, au interpretat cântece, poezii şi rugăciuni pascale. PS Siluan, episcopul EORU, a oferit, la incheierea serviciului religios, cu sprijinul Consulatului General al României la Gyula, în curtea episcopiei, o recepție, la care au participat consulul general Florin Vasiloni, precum şi reprezentanţi ai etnicilor români din Ungaria.

În aceeași zi, la orele 14, consulul general Florin Vasiloni, a participat la slujba vecerniei Pascale, desfăşurată în Biserica romano-catolică de la Șercad (Sarkad). Ceremonia religioasă a fost oficiată de către PS Siluan, episcopul EORU, alături alți preoți și diaconi de la centrul eparhial.  În oraşul Sarkad nu funcţionează biserică ortodoxă română. La iniţiativa autoguvernării române din oraş, condusă de Ioan Tat, slujba vecerniei  pascale se desfăşoară in fiecare an,  în Biserica romano–catolică din localitate. La acest eveniment au participat o mulțime de  persoane, printre care Pintér Magdolna, notarul primăriei locale, Adam Sucigan, vicenotar, Margareta Tat, primarul comunei Micherechi, Ioan Pătcaş, președintele Autoguvernării Românești din Crâstor  (Sarkadkerestur), ş.a. PS Siluan a spus în predica aferentă evenimentului, că numărul mare al credincioşilor care participă la slujbele Pascale de la Şercad, care creşte de la an la an, ar constitui baza dorinţei acestei comunităţi de a avea propriul lăcaş de cult, fapt ce până în prezent nu a putut să se materializeze. Toți cei prezenți au fost invitați la o agapă comună, oferită din partea Autoguvernării Românești Locale din Șercad.

În a doua zi a Sfintelor Paști, (17 aprilie), PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Micherechi (Méhkerék), localitate majoritar românască, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor format din pr. Ioan Bun, parohul Micherechiului, pr.  Visarion Tuderici, secretar eparhial și profesor de religie la Școala din Micherechi și alți clerici. La această sărbătoare, biserica din Micherechi a fost plină de credincioși de toate vârstele, printre care zeci  de elevi care participă la orele de religie și care au pregătit o serbare, cu pantomimă, cântece şi poezii pascale. La eveniment au participat oficialități, între care Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Margareta Tat, primarul Micherechiului și Ana Benye, directorul Școlii Generale din Micherechi, alte cadre didactice de la şcoala şi grădiniţa locală.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.