Patrimoniul cultural arădean, promovat prin imagini tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere (GALERIE FOTO)

Patrimoniul cultural arădean, promovat prin imagini tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere (GALERIE FOTO)

Primăria Municipiului Arad a organizat în data de 25 septembrie 2020 un eveniment de promovare a patrimoniului cultural prin accesibilizarea unor clădiri de patrimoniu folosind imagini foto-tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.

Cu acest prilej au fost prezentate cele cinci imagini foto-tactile ale unor clădiri emblematice din Municipiul Arad:  Palatul Administrativ, Palatul Cultural – Filarmonica Arad, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” Arad, Gara Centrală Arad și Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.

La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a fotografiilor, prin suprapunerea peste imaginea fotografică a contururilor tactile și a texturilor elementelor arhitectonice, reliefate apoi pentru a fi citite de persoanele nevăzătoare, acestea fiind însoțite de numele clădirii scris în alfabetul Braille, informează Primăria.

Imaginile foto-tactile au fost fixate pe suporturi speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și urmează să fie montate la intrarea în aceste clădiri, însoțite de marcaje tactilo-vizuale de avertizare amplasate la o distanță adecvată de acestea.

La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din România, ai Școlii Speciale pentru nevăzători – Liceul Special „Sfânta Maria”, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.

Un astfel de proiect este poate un pas mic pentru noi, dar unul mare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Toți facem parte din această comunitate, toți trebuie să ne bucurăm de patrimoniul pe care-l avem, iar datoria noastră, a celor din administrația locală, este să încercăm să promovăm această moștenire culturală și să o prezentăm în diferite forme. Mă bucur că am reușit să facem acest proiectși le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. Planșele vor fi amplasate la intrarea în fiecare din cele cinci clădiri. În funcție de impactul pe care îl va avea acest proiect pilot, nu este exclus să-l continuăm, iar pe viitor vom încerca să realizăm și machete 3D ale principalelor obiective din Arad”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Suntem bucuroși că administrația Aradului manifestă deschidere si preocupare pentru problemele cu care se confruntă comunitatea noastră, comunitatea nevăzătorilor. Azi, cu ajutorul acestor planșe avem posibilitatea să ne facem o idee despre arhitectura orașului care este foarte  frumoasă. Mulțumesc pentru această inițiativă, în speță domnului primar care a  dat dovadă de fiecare dată de o receptivitate maximăfață de  problemele noastre. Aș vrea să vă spun că inclusiv pentru copii astfel de materiale sunt extrem de necesare pentru a-și crea educația de mâine, a declarat președintele Asociației Nevăzătorilor Filiala Arad, Florin Atimuț.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Orașe Europene Tinere, Accesibile și Sustenabile II” (European Accessible Sustainable Young TOWNS II) – acronim EASY II,  co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Europa pentru Cetățeni 2014 – 2020”, Acțiunea 2.2 Rețele de orașe.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie sporirea capacității administrațiilor locale în abordarea unor probleme specifice ale comunităților europene legate de multiculturalism, diversitate și integrare, cu accent pe patrimoniu, printr-o mai bună înțelegere a nevoilor cetățenilor, în special a tinerilor și o implicare mai activă a societății civile în implementarea soluțiilor propuse.

Municipiul Arad participă la proiect, în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, alături de orașele Heist-op-den-berg (Belgia) Orașele Vicenza (Italia), Knezha (Bulgaria), Niepolomice (Polonia), Alfas del Pi (Spania), Pola (Croația), Pforzheim (Germania), Rijeka (Croația), Sentjur (Slovenia), Colegiul Național Mikiel Anton Vassalli (Malta) și Universitatea Matej Bel (Slovacia), se arată într-un comunicat al Primăriei.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.