Patru afecțiuni pe care le poți trata cu mușețel

Patru afecțiuni pe care le poți trata cu mușețel

Musetelul este una dintre plantele de incredere atunci cand vine vorba de tratarea anumitor afectiuni. Este o planta versatila, deoarece trateaza o gama variata de afectiuni. In continuare iti voi prezenta patru afectiuni pe care le poti trata cu musetel.

O cana de ceai de musetel pe zi iti poate da buna dispozitie de care ai nevoie. Mai multe detalii despre ceaiul de musetel gasesti in acest articol, pe blogul biod.ro.

Musetelul are proprietati de a calma, de a reduce inflamatiile si de a te ajuta sa ai un somn odihnitor. Astfel te incarci cu energia de care ai nevoie peste zi.

Despre musetel

Musetelul (Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita) este o planta medicinala recunoscuta inca din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile sale de a trata anumite afectiuni. Datorita proprietatilor sale antioxidante, antiinflamatorii si antiseptice este popular si in zilele noastre.

Contine flavonoide, nutrient regasiti in multe plante cu rol semnificativ in efectele medicinale benefice ale musetelului.

Mod de administrare musetel

Musetelul poate fi folosit pentru diverse afectiuni atat intern, cat si extern.

Pentru uz intern poate fi administrat pentru spasme si inflamatii gastro-intestinale, ulcere, inflamatii interne, raceli, somn linistit astfel:

  • ceai de musetel: 3gr de musetel se adauga in 150 ml de apa calda. Se consuma de 3-4 ori pe zi
  • tinctura de musetel: 3-6 ml se dilueaza in 50 ml de apa. Se consuma o data pe zi
  • extract de musetel capsule: 2 capsule de 3 ori pe zi.

Respecta intotdeauna indicatiile de pe prospect, ininte de administrare!

Pentru uz extern poate fi administrat pentru iritatii ale pielii, arsuri, par lipsit de stralucire, inflamatiile mucoasei bucale, afectiuni ale tractului respirator, zona genitala sau anala astfel:

  • comprese locale cu infuzie concentrata de musetel: 10 gr de musetel la 250 ml de apa
  • gargara: 5 gr de musetel sau 0,8 gr de tinctura de musetel la un litru de apa
  • baie de aburi (inhalatii cu vapori): 50 gr de musetel sau 10-20 ml de tinctura de musetel la litru de apa clocotita
  • cataplasme (bandajari) cu musetel pe zona afectata: 50 gr de musetel se lasa 2 ore la inmuiat in apa calda. Se aplica pe un pansament si se lasa sa actionize 1 ora pe zona afectata.

Gasesti musetel in plafare, farmacii sau in magazinele on line sub diferite forme cum ar fi:

  • ceai de musetel (pliculete)
  • musetel (planta bruta uscata)
  • tinctura de musetel
  • extract de musetel capsul
  • ulei essential de musetel

Patru afectiuni pe care le poti trata cu musetel

Printre cele mai importante afectiuni pe care le poti trata cu ceaiul de musetel se numara raceala, inflamatiile, ulcerul si durerile menstruale.

Raceala nu este niciodata binevenita. Atunci cand esti racit, iti poti pune toata increderea in ceaiul de musetel. Vaporii te ajuta sa iti eliberezi caile respiratorii pentru a putea respira normal. Consumul de ceai, caldut sau fierbinte, tine raceala la distanta, daca e vorba de una obisnuita si nu de ceva mai complicat. De asemenea, amelioreaza durerile in gat si le face mai suportabile. Din acest motiv, consuma ceaiul de musetel inca de la primele semne de raceala pentru a scapa de ea cat mai repede.

Inflamatiile pot fi o problema chiar daca nu iti produc dureri insuportabile. Te impiedica oarecum sa iti desfasori activitatea asa cum esti obisnuit. Musetelul are o capacitate uimitoare de a reduce inflamatiile din aproape orice zona a corpului. Pentru rolul lui antiinflamator il poti folosi atat pentru uz extern (rani sau inflamatii cutanate ori subcutanate), cat si pentru uz intern.

Ulcerul este o alta afectiune pe care o poti trata pana la un punct cu musetelul. Aceasta planta, recunoscuta inca din antichitate pentru proprietatile sale terapeutice mentine in limite normale flora bacteriana din intestine. Musetelul reduce spasmele intestinale si protejeaza mucoasa gastrica. Am enumerat aici principalele proprietati care pot tratata ulcerul.

Echilibrul florei intestinale este extrem de important. Una dintre pricipalele cauze ale aparitiei ulcerului este infectia cu bacteria Helicobacter pylori, care isi face aparitia in intestin.

Reduce crampele menstruale, fiind un analgezic si un antiiflamator. Contine glicina, un aminoacid care are proprietatea de a relaxa muschii tensionati, chiar si pe cei ai uterului. Prin stimularea circulatiei in zona pelvina, musetelul poate regla ciclurile menstruale. Este asadar o solutie de luat in calcul.

Contraindicatii pentru musetel

Chiar daca este o planta cu o serie de proprietati terapeutice, poate provoca efecte adverse si este contraindicata in anumite conditii si cantitati.

  • femeile insarcinate ar trebui sa se fereasca de ceaiul de musetel
  • cei care au alergii la ambrozie sau crizanteme ar trebui sa evite consumul de musetel
  • consumul in cantitati foarte mari poate duce la stari de ameteala sau chiar voma.

Musetelul este o planta pe care ar trebui sa o consumi chiar si atunci cand nu suferi de nici o afectiune. Pe langa beneficiile enumerate mai sus, aceasta are si alte proprietati benefice organismului. Spre exemplu, poate ajuta ficatul sa isi ineplineasca optim functiile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.