Pe urmele românilor iluştri din Ungaria: scriitorul Iosif Vulcan şi inventatorul chibritului cu fosfor, Ioan Irimie

Pe urmele românilor iluştri din Ungaria: scriitorul Iosif Vulcan şi inventatorul chibritului cu fosfor, Ioan Irimie

Excelenţa Sa Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Ungaria, a efectuat zilele trecute o vizită de lucru în localitatea Leta Mare (Letavertes) din judeţul Hajdu-Bihar.

În timpul vizitei, diplomatul român a fost primit de primarul localităţii, Menyhart Karoly, şi de preşedintele Autoguvernării Minoritare Româneşti din Leta Mare, Crişan Gavril.

Consulul general Florin Vasiloni a vizitat apoi sediul Autoguvernării Minoritare Româneşti, unde activează şi o asociaţie culturală a etnicilor români.

A fost vizitată şi Biserica Greco-Catolică din localitate, unde oaspeţii au fost primiţi de părintele Szimicsku Ferenc, paroh la Leta-Mare şi Protopop. În incinta acestei Biserici se află amenajat un mic muzeu, unde se pot vedea, printre altele, cărţi liturgice şi alte înscrisuri în limba română, datând din jurul anului 1900 şi chiar şi mai vechi, care atestă prezenţa românească în această localitate. Lângă iconostas, se găsesc două statuete care conţin inscripţii în limba română, ce datează din anul 1904.

Anual, în această localitate se organizează o manifestare dedicată unor înaintaşi iluştri care şi-au legat viaţa şi activitatea de Leta-Mare. Este vorba despre Iosif Vulcan (scriitor, publicist, membru al Academiei Române), Ioan Irimie (Janos Irinyi) – om de ştiinţă, inventator al chibritului cu fosfor, şi Iustin Popfiu (preot, protopop, scriitor). În acest an, în luna noiembrie, se va desfăşura a XX-a ediţii a acestei manifestări.

În convorbirile avute, consulul general Florin Vasiloni a discutat cu oficialii amintiţi despre situaţia comunităţii româneşti, despre proiectele de infrastructură din localitate, despre legăturile avute de primăria şi reprezentanţii comunităţii româneşti cu localităţi şi instituţii din România.

De remarcat, că Leta Mare, numără peste 7000 de locuitori, aici trăind etnici români, majoritatea de religie greco-catolică. În trecut, în localitate se găsea o importantă comunitate românească.

  1. multumim d-lui consul ca se preocupa de soarta noastra a romanilor aflati in pribegie

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.