Orașul Pecica este fără îndoială un exemplu de dezvoltare pe baza investițiilor făcute cu fonduri europene, administrația locală intenționând să realizeze un ștrand cu o suprafață de 16 hectare și o rețea pentru încălzirea locuințelor cu apă termală.
Dezvoltarea accelerată a orașului Pecica în ultimii 20 de ani și creșterea semnificativă a investițiilor din fonduri europene au fost subiectele conferinței de presă care a avut loc marți la sediul PNL Arad.
Prezent la conferință, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, fost primar al orașului, a vorbit despre câteva momente importante în dezvoltarea localității: transformarea în oraș, autostrada, transformarea în stațiune turistică de interes local care asigură accesul la mai multe fonduri.
„Vin de la ședința de aprobare a bugetului CJA, pe care o așteaptă primarii. La fel ca la noi, Pecica are investiții-record de aproximativ 35 milioane de euro doar din fonduri europene”, a declarat președintele CJA.
Acesta a apreciat că Pecica este „un model de dezvoltare”, la fel ca alte administrații liberale, care se bazează pe fonduri europene.
„Este o administrație care a răspuns nevoilor oamenilor și companiilor care au venit în zona industrială”, a mai spus acesta.
Consiliul Județean sprijină dezvoltarea orașului și asigură partea de finanțare pentru 25 proiecte.
„Nu a existat nici o pauză în dezvoltarea orașului Pecica, iar localnicii văd schimbările prin care trece de la un an la altul. De aceea, eu felicit echipa de la Primărie, care a înțeles parteneriatul cu Consiliul Județean, cu parlamentarii PNL, și a reușit să aibă realizări importante nu doar la scară locală, ci și națională!”, a încheiat Iustin Cionca.
Primarul Petru Antal pregătește un buget estimat de 160 de milioane, bazat mare parte pe fonduri europene și naționale, din care aproximativ 70% este orientat spre investiții. Acesta a prezentat câteva dintre investițiile realizate recent. A fost restaurată una dintre cele mai reprezentative construcții din Pecica: clădirea principală a Școlii Gimnaziale nr. 2 și în acest fel s-a îmbunătățit aspectul Pieței Regele Mihai I. Anual la Pecica a fost inaugurată câte o unitate de învățământ nouă: Grădinița cu Program Prelungit nr. 2, apoi creșa cu predare în limba maghiară, ambele construite de la zero, prin PNDL, respectiv fonduri de la Guvernul Ungariei, fiind printre cele mai frumoase și mai moderne din județ. În acest an administrația PNL din Pecica demarează construcția unei noi creșe în cartierul de locuințe de la intrarea în Pecica dinspre Arad, prin PNRR.
Modernizarea străzilor a continuat în acest mandat: 20 de străzi cu o lungime totală de 11,2 kilometri, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii iar alte străzi au fost modernizate din fonduri proprii. Anul acesta se va lucra la modernizarea a 43 de străzi prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, o finanțare de la Guvern de 25 de milioane de lei pentru asfaltarea totală sau parțială a aproximativ 18 kilometri.
Parcul de agrement de aproape cinci hectare, situat între centrul orașului și Parcul Natural Lunca Mureșului, a devenit principalul loc de promenadă și de petrecere a timpului liber pentru familiile cu copii mici și tinerii din oraș. Este aproape gata proiectul de exploatare a apei termale realizat din fonduri europene, au fost forate două fântâni cu adâncimea de aproximativ 730 de metri și realizată o rețea de conducte de aproape 2,5 kilometri prin oraș, pentru a alimenta cu apă termală 13 clădiri publice din zona centrală.
„În viitor, dorim să dezvoltăm o rețea pentru încălzirea locuințelor cu apa termală, resursă naturală pe care o vom folosi și la viitorul ștrand al orașului”, a spus Petru Antal.
Ca proiect social, este în construcție noul centru unde se va oferi consiliere şi sprijin pentru comunitatea romă, cu spații pentru desfășurarea de activități educative, recreative, creative și de socializare. La Turnu este în curs de finalizare modernizarea completă a Căminului Cultural, continuă construcția drumurilor de exploatare agricolă dintre Pecica, Turnu și Sederhat, care vor permite fermierilor accesul pe terenurile agricole evitând drumurile naționale sau județene circulate.
Anul 2024 este privit cu ambiție de administrația din Pecica, se va lucra la introducerea rețelei de gaz în satele aparținătoare Turnu și Sederhat, extinderea rețelei de apă și de canalizare în toată Pecica, precum și la Turnu și Sederhat, construirea de „insulele ecologice digitalizate”, care anunță operatorul de salubritate atunci când a fost atinsă capacitatea maximă de depozitare, înființarea unui centru de colectare pentru deșeuri din construcții (moloz) și alte categorii care nu intră la gunoi menajer, extinderea sistemului de supraveghere la nivelul orașului cu camere video performante, modernizarea şi eficientizarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1, schimbarea corpurilor de iluminat cu altele LED, dotarea Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” şi a Şcolii Gimnaziale nr. 2 cu mobilier şi dotări noi. Anul acesta începe construirea a 10 de stații de încărcare pentru mașini electrice. În următorii 2 ani, Pecica va avea aproximativ 70 stații de încărcare a vehiculelor electrice, importante pentru că în oraș există acum înmatriculate peste 200 de mașini electrice, iar numărul acestora va crește semnificativ.
Administrația liberală din Pecica are în stadiu de evaluare proiecte pentru care încearcă să obțină finanțare: modernizarea Căminului Cultural din Sederhat în cadrul unui proiect transfrontalier, depus împreună cu comuna Apátfalva din Ungaria, proiect transfrontalier cu oraşul Záhony pentru refacerea puţului de apă termală forat în anii 1970 şi încălzire cu apă termală a bazei sportive din Pădurice, montarea de panouri fotovoltaice pe mai multe clădiri publice din Pecica și una la Sederhat, consolidarea clădirii şi modernizarea cinematografului, finalizarea clădirii școlii generale noi din Pecica, de la intrarea în oraş dinspre Arad.
Ambiția orașului este aceea de a realiza un ștrand termal și un lac termal, integrate, pe o suprafață de aproximativ 16 hectare, în valoare de 30 de milioane de euro. Proiectul urmează să fie realizat în 2 – 3 etape, în prima etapă se urmărește accesarea unei finanțări de 5 milioane de euro.
Foto: Parcul de agrement, situat între centrul orașului și Parcul Natural Lunca Mureșului
Lasă un comentariu