Începand cu 1 iulie, pensionarii din Germania vor primi mai mulți bani. Cu toate acestea, zeci de mii dintre ei nu profită complet de mărirea pensiilor, deoarece crește și impozitarea lor. E un procent relativ mic, raportat la cei 21 de milioane de pensionari vizați. Aceasta arată însă că numărul pensiilor mici nu este de neglijat. Dar să vedem cu cât cresc, de luni, pensiile în Germania și cum au evoluat sau chiar stagnat ele, în trecut.
În vestul Germaniei, pensiile cresc cu 3,18%, iar în Est, cu 3,91%. O pensie lunară de 1.000 de euro crește în vechile state federale cu 31,80 euro, o pensie la fel de mare în noile landuri, cu 39,10 euro. Această politică de egalizare a pensiilor din landurile fostei Germanii de Est, cu cele din Vest, este practicată de mulți ani de la reunificare și va continua până când pensiile ajung să fie la fel.
În mod oficial, creșterea de anul acesta a fost stabilită printr-un regulament al Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Însă ajustarea pensiilor se bazează pe o formulă prestabilită. În principal, aceasta urmează evoluțiile salariale, care au la bază situația economică a țării. Creșterea salariilor pentru 2019 a fost, până acum, de 2,39% în Germania de Vest și de 2,99% în noile landuri din Est. Un rol în stabilirea procentului de majorare îl joacă dezvoltarea contribuției la pensie și raportul dintre numărul de contribuabili și pensionari.
Și în ultimii ani, pensiile au fost majorate. În 2018, ele au crescut cu 3,22% în Vest și cu 3,37% în Est. Pensionarii din est au primit cu 3,59% și cu 1,9% mai mult în vest, în 2017. Prin urmare, un procent mult mai mic în Germania de Vest. Anul record a fost 2016, cu 4,25% mărire în Vest și 5,95% în Est. Retrospectiv, până în 2007, creșterea s-a învârtit între 1-2%, cu excepția anului 2010, când pensiile nu s-au mărit deloc (0%), potrivit
statista.com.
Uniformizarea pensiilor Est-Vest se apropie de sfârșit. Momentan, în landurile fostului RDG, pensiile au ajuns la 96,5% față de cele din Vest. Legislația actuală prevede o egalizare de 100% a pensiilor de pe întreg teritoriul Germaniei, până în 2024.
- Dat cu o mână, luat cu alta
Pensiile majorate vor ajunge la pensionari deja la finele lunii iunie, cu excepția acelora care s-au pensionat începând cu aprilie 2004 și care vor primi pensia majorată doar la finele lunii iulie.
Prin măririle de pensii, încă 50.000 de pensionari vor intra în categoria celor care trebuie să plătească impozite. În total, în Germania, cca 4,4 milioane de persoane individuale și cupluri pensionate trebuie să plătească impozite pe venit – o cifră aproape dublă față de cea din 2005. În acel an, a început să crească cuantumul impozitabil din pensie, o tendința care continuă. Impozitarea are loc atunci când pensia individuală sau venitul cumulat pe cuplu depășește 9.168 €, respectiv 18.336 €.
Odată cu mărirea pensiei, crește și contribuția la asigurările de sănătate, pe care le plătește orice pensionar care trăiește în Germania. Nu se plătesc însă asigurări la pensie și nici de șomaj, obligații care revin doar persoanelor angajate în câmpul muncii.
- Miliarde în plus și ani de muncă la fel
Actualele costuri pentru pensii se ridica la 5,5 miliarde euro. Prin mărirea de la 1 iulie, costurile se vor ridica la 11 miliarde euro. Vestea proastă este că în Germania vor ieși la pensie „scadenții” unor ani buni ca natalitate, prin urmare fondurile de pensii vor fi sub presiune, deoarece sunt mai puțini contribuabili, la un număr crescând de pensionari.
Rata actuală de contribuție la pensie a contribuabililor, de 18,6%, este de așteptat să rămână stabilă pană în 2023, conform previziunilor oficiale, iar în 2025 să urce pană la 20%. Nivelul pensiilor – în prezent 48,16% din fostul venit-, va fi menținut stabil pană în 2025, în jurul a 48%, procent decretat prin lege. De atunci încolo însă, acest procent ar putea scădea.
Potrivit presei germane, o comisie specială ar duce momentan consultări cu ușile închise, depre ce se poate face cu pensiile în viitor și de unde să provină miliardele de euro suplimentare, atât pentru măririle anuale de pensii, cât și pentru propusele „pensii pentru mame” sau „pensii de bază”, avansate mai cu seamă din partea spectrului politic social-democrat. Soluțiile nu sunt multe: fie că scade nivelul pensiilor, fie că oamenii vor trebui să lucreze ceva mai mulți ani.
În prezent, vârsta de pensionare, atât la femei cât și la bărbați, crește gradual, în funcție de anul nașterii, până la 67 de ani iar pensiile anticipate, la 63 de ani, se lasă cu penalități pe viață. Acestea ating maximum 14,4% din cuantumul pensiei, adică 0,3% pentru fiecare lună de ieșire anticipată la pensie. Există anumite excepții, însă nu ne ocupăm de ele acum.
În Germania, odată cu atingerea vârstei legale de pensie, penalitățile odată calculate la ieșirea anticipată nu sunt șterse, ci ele urmăresc pensionarul pe toată perioada încasării pensiei. Este o măsură de descurajare a ieșirii premature la pensie, care pare să funcționeze. Desigur că ea nu se aplică situațiilor speciale, cum ar fi handicapul, imposibilitatea de a mai munci datorită alterării severe a sănătății și altor condiții stipulate în lege.
Lasă un comentariu