Pensiile SPECIALE pentru aleșii locali, declarate NECONSTITUȚIONALE

Pensiile SPECIALE pentru aleșii locali, declarate NECONSTITUȚIONALE

Curtea Constituțională a României (CCR) a hotărât, miercuri, că pensiile speciale acordate aleșilor locali sunt neconstituționale, decizia fiind luată în unanimitate de către judecători.

În categoria pensiilor speciale declarate neconstituționale intră cele ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene.

Judecătorii CCR au avut trei argumente pentru care au declarat neconstituţional actul normativ. În primul rând, spun ei, legea nu este clară, pentru că niciunde în text nu scrie exact ce anume reprezintă această pensie specială.

Un alt argument este că legea instituie inegalităţi chiar între persoanele care ocupă aceleaşi poziţii. Unul din articolele actului normativ spune că nu vor putea beneficia de acest drept aleşii locali care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în timpul mandatului.

O altă problemă identificată de magistraţii CCR este că iniţiatorii legii nu au prevăzut sursa de finanţare pentru aceste pensii.

Legea se va întoarce în Parlament şi trebuie pusă în acord cu decizia magistraţilor în cel mult 45 de zile.

Înainte de intrarea la şedinţă, Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a fost întrebat de jurnalişti dacă pensiile speciale ale aleşilor locali reprezintă privilegii, iar acesta a răspuns că „orice ban în plus constituie un privilegiu”.

„Nu e o pensie contributivă, nici nu ştiu cum să o calific”, a mai spus Zegrean.

„Toţi parlamentarii s-au lăudat la televiziunile voastre că vor face contestaţie, dar n-au făcut (…) I-am aşteptat, pentru că au spus că o fac, toţi au spus! (…) Nu ştiu dacă aveau sau nu motive”, a mai spus Augustin Zegrean, refuzând să îşi spună propria opinie pe această temă pentru a nu fi acuzat că s-a antepronunțat, în cazul în care legea va fi totuşi contestată.

Guvernul a sesizat CCR, pe 26 decembrie anul trecut, cu privire la modificarea Legii nr. 393/2004, prin care li se acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene, apreciind, printre altele, că se instituie astfel un regim special de privilegii pentru anumite persoane, se acordă retroactiv nişte drepturi speciale şi nu se asigură finanţarea pentru noile indemnizaţii.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.