Peste 130 de iubitori de munte din patru țări s-au întâlnit într-un peisaj de basm, la Hălmăgel. Cum a decurs evenimentul (GALERIE FOTO)

Peste 130 de iubitori de munte din patru țări s-au întâlnit într-un peisaj de basm, la Hălmăgel. Cum a decurs evenimentul (GALERIE FOTO)

Aflat la a VIII-a ediție, evenimentul „Meeting of Central European Mountaineers”, organizat de Asociația Turistică „Hoinarii Zărandului”, a strâns laolaltă 133 de persoane din patru țări, în acest weekend, la Hălmăgel, județul Arad.

Cei prezenți s-au bucurat de un peisaj ca din povești, fiind zăpadă din abundență, atât în localitate, dar mai ales pe traseele pe care le-au parcurs sâmbătă și duminică.

Deschiderea a avut loc vineri, 11 ianuarie, când au fost premiați cu câte o diplomă reprezentanții organizațiilor participante la eveniment. Este vorba despre 19 organizații din care trei din Serbia, una din Ucraina, patru din România, iar cele mai multe, 11 la număr, din Ungaria. Ca o noutate față de ediția de anul trecut, este prezența celor din Ucraina.

Sâmbătă dis-de-dimineață montaniarzii au plecat pe un traseu prin Munții Găina, iar seara organizatorii au pregătit o tombolă cu premii constând în echipamente montane. Apoi, alpinistul arădean Zsolt Torok a prezentat un film care a avut mare succes, despre ascensiunea sa spectaculoasă, împreună cu Vlad Căpușan, pe Cerro Torre, unul din cei mai dificili munți din Patagonia și din lume. Filmul i-a ținut cu sufletul la gură pe cei prezenți, iar în ciuda oboselii după traseul parcurs în ziua respectivă, aceștia i-au pus întrebări și i-au ascultat fascinați poveștile până după miezul nopții.

De asemenea, și echipa din Ucraina a avut o prezentare cu fotografii și informații pentru cei care doresc să le viziteze țara.

Duminică s-a mers pe un traseu mai ușor, dar tot foarte frumos, iar după o masă copioasă la ceaun, montaniarzii și-au spus „La revedere!” până anul viitor.

„Sâmbătă s-a mers până în capătul Văii Luncșoara de Sus, unde s-au parcat mașinile. Apoi s-a pornit pe traseul spre cătunul Morcănești și pe o creastă laterală, spre creasta principală a Munților Găina, atingând platoul Dieluț. Duminică s-a vizitat satul Brusturi și am urcat pe o creastă care se află chiar deasupra satului, de unde se deschide un peisaj minunat asupra văii și a crestelor din împrejurimi. A fost impresionant vizual șirul de 133 de montaniarzi aflați pe aceeași potecă într-o zăpadă aproape până la genunchi. Dorim să mulțumim Primăriei Hălmăgel și Primăriei Hălmagiu pentru suportul tehnic acordat, pentru degajarea drumurilor de acces în văi, respectiv pentru amenajarea a două parcări uriașe pentru atât de multe autovehicule. De asemenea, mulțumim CJA, care prin Direcția Tehnică a fost de un mare sprijin pentru acest eveniment, fiind prezenți cu o echipă formată din cinci membri Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, care s-au ridicat la înălțimea misiunii”, a declarat Nagy Arpad, Asociația Turistică „Hoinarii Zărandului”, organizator.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.