Peste 250 de contracte colective de muncă, înregistrate la ITM Arad

Peste 250 de contracte colective de muncă, înregistrate la ITM Arad

Peste 250 de contracte de muncă au fost înregistrate în cursul anului 2017  la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.

Domeniile de activitate în care au fost negociate cele mai multe contracte au fost: industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, agricultură, silvicultură şi pescuit, transport şi depozitare, construcţii, etc.

În contextul modificărilor aduse Codului Fiscal privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la salariat, intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, legiuitorul a stabilit potrivit art. VII din OUG 82/2017 obligația angajatorilor de a iniția negocieri colective pentru punerea în aplicare a acestor modificări.

Astfel, în luna decembrie 2017 au fost depuse la ITM Arad 248 de acte adiționale la contractele colective de muncă, în temeiul OUG 82/2017. Numărul total de acte adiționale privind modificarea sau prelungirea contractelor colective de muncă depuse în anul 2017 a fost de 305.

Clauzele contractului colectiv de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor. Important de menționat este că orice modificare adusă contractului colectiv de muncă trebuie consemnată într-un act adiţional semnat de toate părţile care au încheiat contractual și înregistrat, în condițiile legii, la autoritatea unde a fost înregistrat și contractul colectiv.

„Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, menţionăm faptul că actele care trebuie depuse în vederea înregistrării contractului colectiv de muncă (art. 143 alin. 2 din Legea 62/2011) sau a actelor adiţionale se regăsesc postate pe pagina de internet a instituţiei noastre www.itmarad.ro, la secţiunea – contracte colective de muncă. Contractele colective de muncă, încheiate de către unitățile din județul Arad, se înregistrează la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, din strada Episcopiei, nr. 11 – 13, camera 2. Menţionăm că anterior înregistrării la ITM Arad a contractelor colective de muncă, au loc consultări privind respectarea prevederilor legale, astfel încât să se stabilească în cuprinsul acestora, drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege”, precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.