Tribunalul Arad, Judecătoria Arad şi Serviciul de Probaţiune Arad și-au „deschis” porțile publicului larg, cu prilejul Zilei Europene a Justiţiei Civile.
Evenimentul a avut loc joi, când cele trei instituţii au primit aproximativ 250 de persoane care şi-au manifestat interesul de a cunoaşte modul de funcţionare a justiţiei.
Principalii vizitatori au fost elevi de la mai multe şcoli din municipiul Arad: Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal”, Liceul Naţional de Informatică, Colegiul Naţional „Vasile Goldiş”, Liceul cu Program Sportiv, Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, Şcoala Gimnazială „Regina Maria”, Colegiul Economic, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” şi studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.
În baza acordului de parteneriat încheiat între Tribunalul Arad şi Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” Arad, elevi ai clasei a XI – a din cadrul colegiului au simulat un proces civil.
În cadrul aceluiaşi eveniment, în vederea valorificării protocolului de colaborare privind educaţia juridică, încheiat la data de 20 iulie 2017 între Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conducerea Tribunalului Arad şi conducerea Judecătoriei Arad, în colaborare cu Serviciul de Probaţiune Arad şi, în concordanţă cu cele convenite cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, au organizat întâlniri între elevi şi persoane care au trecut prin experienţa procesului penal, condamnate la pedepse neprivative de libertate.
La aceste întâlniri au participat un număr de circa 100 de elevi din clasele IX –XII.
Acţiunile derulate cu elevii de liceu au avut scopul de familiarizare cu spaţiul în care se derulează procese civile şi penale, precum şi cu personaje care îndeplinesc anumite roluri în justiţie.
Pe termen lung, evenimentul are şi rolul de a contribui la prevenirea devianţei/delincvenţei juvenile.
Celebrarea Zilei Europene a Justiţiei Civile este un bun prilej de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni şi de a reaminti că justiţia este un serviciu public, iar figura centrală a actului de justiţie este tocmai cetăţeanul.
La data de 5 iunie 2003, Consiliul Europei şi Uniunea Europeană au stabilit desfăşurarea în fiecare an, la data de 25 octombrie, a Zilei Europene a Justiţiei Civile, cu scopul de a aduce modul de funcţionare a justiţiei în atenţia publicului european.
Justiţia civilă reprezintă soluţionarea litigiilor de vecinătate, de succesiune, de fond funciar, nerespectări de contracte, neînţelegeri familiale, sau neînţelegeri la locul de muncă. Toate aceste litigii reprezintă aproximativ 80% din litigiile din România.
Lasă un comentariu