Peste 4 MILIOANE DE BRAZI sunt tăiați anual în România în preajma Sărbătorilor. Defrișări MASIVE și în județul Arad

Peste 4 MILIOANE DE BRAZI sunt tăiați anual în România în preajma Sărbătorilor. Defrișări MASIVE și în județul Arad

În vremurile copilăriei noastre, eram obişnuiţi ca în fiecare an de Crăciun să simţim mirosul de brad, care ne aducea atâta bucurie. Odată cu trecerea timpului, din păcate, statisticile ne arată ca fondul forestier se diminuează, iar oamenii au început să se gândească din ce în ce mai mult la salvarea naturii, la salvarea animalelor şi la modalităţi prin care noi ca şi oameni putem fi mai economi dar şi responsabili în acelaşi timp cu mediul înconjurător.

Această schimbare a comportamentului se datorează şi tăierilor masive, legale şi ilegale de brazi de Crăciun pentru că statisticile ne arată că anual, numai în România, peste 4 milioane de brazi sunt tăiaţi din păduri cu ocazia apropierii sărbătorilor de iarnă. Mai mult decât atât, în fiecare an în Europa sunt tăiaţi peste 60 de milioane de brazi. La nivelul judeţului Arad, conform Institutului Naţional de Statistică, volumul de răşinoase recoltată a scăzut de la un volum de 25,2 mii de metri cubi în 2015 la 21,9 metri cubi în 2016.

Aceasta scădere este influenţată şi de interesul din ce în ce mai mare faţă de brazii artificiali care prind din ce în ce mai mult teren în preajma sărbătorilor de Crăciun. Agenţia SEO TargetWeb a realizat un studiu la nivelul judeţului Arad, şi a scos la iveală faptul că locuitorii arata un interes din ce în ce mai mare pentru brazii artificiali. Pe baza informaţiilor prezentate de specialiştii site-ului TargetWeb.ro în ceea ce priveşte volumul de căutări legate de brazii artificiali de Crăciun se observa faptul că locuitorii judeţului Arad arata un interes din ce în ce mai mare faţă de achiziţia brazilor artificiali de Crăciun. Astfel, interesul locuitorilor care caută online brazi de Crăciun artificiali a crescut cu 21% în perioada noiembrie-decembrie a anului 2016, faţă de 2015. La nivel naţional, interesul populaţiei în ceea ce priveşte brazii de Crăciun în funcţie de numărul căutărilor online a crescut cu 22%. Într-un top realizat în cadrul aceluiaşi studiu, judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte volumul de căutări online pentru brazi de Crăciun artificiali sunt Bucureşti, Cluj, Constantă,Timiş şi Hunedoara. În ceea ce priveşte evoluţia interesului faţă de brazii de Crăciun, judeţele cu cea mai mare creştere sunt Mehedinţi, Ilfov, Harghita, Sălaj, Bihor şi Vaslui, Arad ocupând poziţia 12 în listă. Cea mai scăzută evoluţie a volumului de căutări în 2016 faţă de 2015 este în judeţele Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Gorj, Olt şi Giurgiu.

Reprezentanţii site-ului www.maniamall.ro, unul dintre cei mai mari importatori de brazi artificiali din România, au declarat: „Brazii de Crăciun artificiali au devenit un adevărat trend peste tot în lume având în vedere că aceştia pot înlocui cu succes clasicul brad natural. Alegerea unui brad artificial contribuie în mod direct la protejarea pădurilor care în ultimul deceniu au avut de suferit în urma defrişărilor. Brazii de Crăciun artificiali vin la pachet cu o serie de avantaje, printre cele mai importante fiind faptul că se pot reutiliza pentru câţiva ani la rând, nu produc niciun fel de dezordine în locuinţa şi pot fi depozitaţi cu uşurinţă. Acest interes din ce în ce mai crescut pentru brazii artificiali ar putea aduce rezultate pozitive pe termen lung în ceea ce priveşte protejarea speciilor de răşinoase din păduri”.

Conform datelor furnizate de Institutului Naţional de Statistică, la finele anului 2016 fondul forestier al judeţului Arad se întindea pe 211491 de hectare, după ce pe parcursul anului, volumul total de masă lemnoasă recoltată a fost de 578,9 mii de metri cubi. Chiar dacă alegerea brazilor artificiali în detrimentul celor naturali pare un pas mic pe care oamenii îl pot face pentru protejarea mediul înconjurător şi în special a pădurilor de răşinoase, pe termen lung acest interes se va putea dovedi a fi unul care va aduce rezultate pozitive şi în beneficiul tuturor.

  1. Daca nu stiti, recoltarea bradutilor pentru Craciun se face din pepiniere/suprafete special infintate pentru acest gen de folosire! Bradutii sunt ‘cultivati” pentru acest scop!! Asa ca nu se produce nici un rau padurii! E un mod de a obtine fonduri pentru lucrari necesare la paduri. Problema ar fi acolo unde se fac taieri ilegale de pe terenuri impadurite.
    In alta ordine de idei, sunt si romani care vor de CRACIUN sa inspire aroma de brad, …..nu de plastic!!!

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.