Peste 60 de hectare de vegetație uscată au ars în doar câteva ore

Peste 60 de hectare de vegetație uscată au ars în doar câteva ore

Pompierii militari arădeni au avut zeci de intervenții la sfârșitul săptămânii trecute, o parte dintre acestea fiind la incendii de vegetație uscată.

Echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldis” Arad au desfășurat, în perioada 4 – 6 martie, 96 de misiuni de intervenție în teren după cum urmează:

84 de cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

9 misiuni de stingere și intervenție, din care:

9 incendii (unul s-a manifestat la case și anexe iar opt la vegetație uscată/resturi vegetale).

1 misiune umanitară

2 misiuni de recunoaștere  și instruire

Și la sfârșitul săptămânii trecute, pompierii militari s-au confruntat cu un număr crescut al incendiilor de vegetație. Doar în cursul zilei de duminică, Detașamentul de pompieri Sebiș – Garda 2 Gurahonț și SVSU Brazii s-au deplasat la trei intervenții de stingere a incendiilor de vegetație in loc Gurahont, Brazii și Dieci. Toate cele trei incendii au fost lichidate in aproximativ patru ore, intervențiile fiind îngreunate de vântul puternic dar și de terenurile curățate necorespunzător Au ars aproximativ 67 hectare. Cauza probabilă a acestor arderi necontrolate a fost focul deschis in spații deschise

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiș” Arad face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Chiar in aceste momente, o campanie de prevenire a incendiilor cauzate de vegetația uscată se desfășoară in localitatea Gurahont.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiţii meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

-desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

 -supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.