Peste 80 de milioane de euro pentru județul Arad

Peste 80 de milioane de euro pentru județul Arad

Consiliul Județean Arad (CJA) anunță noi investiții din fonduri europene pentru județul Arad, în drumuri județene, tramvaie și autobuze electrice.

Peste 80 de milioane de euro vor putea intra în investițiile din județul Arad, la Consiliul Județean Arad, în orașe și în municipiu, prin Programul Regional  Vest 2021-2027. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, după ședința de miercuri a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional  Vest 2021-2027, de la Agenția de Dezvoltare Regională din Timișoara. În cadrul întâlnirii s-au aprobat ghidurile de finanțare sectoriale, pe mobilitate urbană și drumuri județene. Din această sumă 31 de milioane de euro se vor îndrepta către orașe și municipii, iar necesarul Consiliului Județean, pentru proiectul strategic pe ciclul de finanțare 2021-2027, este de 50 de milioane de euro.  La ședința de astăzi a participat și directorul executiv al Direcției de Programe a Consiliului Județean, Gabriela Chiricheu.

Consiliul Județean Arad are ca proiect strategic modernizarea a 67 de kilometri de drumuri județene, în nordul județului, prin Programul Operațional Regional. Tronsoanele vizate sunt: Șepreuș – Cermei, Cermei – Vasile Goldiș – Beliu, Cermei – Berechiu – limită de judeţ spre Bihor și DN 79 – Mișca – Vânători- Apateu – Berechiu. Tronsonul Șicula – Gurba – Cermei, cu o lungime de 15 kilometri, este și el inclus în programul de modernizare. Valoarea estimată a lucrărilor este de 50 de milioane de euro.

„Se vor finanța construirea și modernizarea de drumuri, poduri și podețe, siguranță rutieră, perdele forestiere, intervenții de digitalizare în transporturi. În ce privește mobilitatea urbană, primăriile de orașe și municipiul Arad vor putea cumpăra tramvaie, autobuze electrice mijloace de transport nemotorizate (biciclete), sisteme inteligente de transport”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Pentru Consiliul Județean colaborarea cu ADR Vest este considerată un parteneriat strategic. Președintele Iustin Cionca a muncit împreună cu echipa ADR Vest și cu ceilalți președinți de consilii județene din vestul țării pentru descentralizarea Programului Operațional Regional prin care 1,1 miliarde euro vor fi alocate de ADR Vest județelor din Regiune, fără să mai treacă prin filtrul Ministerului Dezvoltării. A fost un mare succes, o premieră națională, de care vor beneficia cele patru județe din vest.

De asemenea Iustin Cionca a determinat un vot favorabil, anul trecut, pentru creșterea finanțărilor nerambursabile acordate prin ADR Vest mediului privat de afaceri.

„Continuăm să aducem fonduri europene pentru dezvoltarea Aradului! Acești bani vor intra în circuitul economic arădean, în salarii, impozite și taxe, în profitul agenților economici și, pe principiul bulgărelui de zăpadă, vor angrena la rândul lor noi investiții. Eu îmi doresc ca în perioada următoare să existe o cât mai bună comunicare a potențialului de finanțare si invit autoritățile locale și agenții economici să se documenteze direct pe pagina de internet adrvest.ro sau pe profilul de facebook Programul Regional Vest 2021-2027”, a mai adăugat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.