Piețarii, așteptați ASTĂZI la Primărie! Marin Lupaș: „Oprim desființarea Pieței Catedralei”

Piețarii, așteptați ASTĂZI la Primărie! Marin Lupaș: „Oprim desființarea Pieței Catedralei”

Mii de arădeni sunt aşteptaţi astăzi, la Primărie, să oprească desfiinţarea Pieţei Catedralei.

„Mutarea pieței nu se poate decide fără miile de arădeni care au semnat o petiție și fără reprezentanții piețarilor! Cei 14 ani de abuzuri trebuie să ia sfârșit luni”, a spus consilierul local independent Marin Lupaș. Amenajarea a două clădiri de pe strada Ioan Rusu Șirianu ca piață agroalimentară nu este considerată o soluție fezabilă de către consilierul local independent.

La Primărie sunt așteptați, începând cu ora 15, cei 8.000 de arădeni care care au semnat pentru nedesființarea Pieței Mari.

„Am propus în urmă cu un an ca administrația locală să identifice posibile variante pentru mutarea etapizată a activităților desfășurate în zona agroalimentară din Piața Catedralei. Spuneam atunci că avem nevoie mai întâi de consultare reală cu arădenii impactați de proiectele Primăriei, apoi luarea deciziilor importante. Primarul actual nu doar că nu a venit cu niște variante, ci încearcă să impună propria voință în chestiuni de patrimoniu cu majoritate simplă în loc de majoritatea de 2/3, interpretând legea după cum îi convine”, subliniază Marin Lupaș.

Consilierul invocă, în primul rând, mai multe probleme evidente, legate de spațiu și accesibilitate. Marin Lupaș susține că spațiul identificat de Primărie este inadecvat unui flux de circulație pe care îl presupune o piață, iar varianta forțată de primar printr-un abuz al legii în vigoare privind deciziile pe patrimoniu va duce practic la desființarea pieței.

„Ce interese sunt să nu se discute o soluție cu oamenii din piață? Ce afaceriști din Arad și poate chiar din administrația locală vor să elibereze zona într-un mod abuziv? Transformarea pieței agroalimentare într-un fel de aprozar înseamnă din start o mare lovitură dată unor activități economice care susțin sute de familii de arădeni. Vă dați seama ce probleme de aprovizionare vor fi, accesul în acele clădiri fiind făcut doar prin strada Rusu Șiranu, una destul de îngustă. Și nu cred că lucrurile vor sta mai bine după amenajarea unei parcări subterane în Piața Mare, proiect care de-altfel este din categoria himerelor povestite de ani de zile de către conducerea Primăriei. Dar până atunci, locurile de parcare și traseele de aprovizionare vor rămâne o problemă care nu văd cum ar putea fi rezolvată. Activitatea economică va deveni din ce în ce mai neatractivă pentru arădeni, iar cu timpul nu va mai rămâne nimic”, mai adaugă Lupaș.

O soluție mai conciliantă, din punctul de vedere al consilierului local independent, ar putea fi împărțirea actualei Piețe a Catedralei în două zone, una de agrement și una dedicată activităților economice, în zona actualei hale. Propunerea sa va trebui, de asemenea, discutată cu cei din piață înainte de a fi implementată.

„Cred că hala poate fi reaccesibilizată, ori chiar demolată și construită alta nouă, astfel încât să existe spațiu pentru toate categoriile de comerț. Nu este imposibil să se amenajeze Piața Catedralei într-un mod care să îi scoată în evidență arhitectura, dar în același timp să fie menținută o activitate comercială cu propriul ei istoric ce pornește dinaintea momentului 1918. De la această idee de compromis, de conciliere, trebuie pornit în discuții, nu cu împingerea celor din piață într-o clădire fără a fi măcar întrebați ce părere au”, concluzionează Marin Lupaș.

Loading...
  1. DACĂ IN PIATA CATEDRALEI FACE UN SPATIU FRUMOS DE RELAXARE EU CRED CA AR ARĂTA MAI BINE DECÂT ACUM CU MIROSURI DE LUBENIȚĂ SI ORICUM LOC IMPROPIU SI DACA FACE UN ALT LOC CU HALE ACOPERITE CU CLIMA SA FIE OK SI VARA SI IARNA ESTE MULT MAI OK! SI ESTE F APROAPE DE ACTUALA PIATĂ, SI AR FACE CA LOCUL SĂ FIE RENOVAT..SI PRIVATII DE LA CLADIRILE DIN JUR AR FI INTERSATI SA ISI RENOVEZE FATADELE SI SA DE A IN CHIRIE PENTRU SPATII DE RESTAURANTE LOC UNDE TURISTII AR PUTEA VENII SA STEA CAND VIZITEAZA PARCUL RECONCILIERII

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.