Planul Urbanistic General al Aradului nu a mai fost actualizat de 17 ani

Planul Urbanistic General al Aradului nu a mai fost actualizat de 17 ani

Planul Urbanistic General al Aradului nu a mai fost actualizat de 17 ani, lipsa aducerii la zi a acestuia implicând elaborarea mai multor planuri urbanistice zonale decât ar fi necesar în mod normal.

Există trei documente importante pentru un oraș: Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU), Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și Planul Urbanistic General (PUG). Cel din urmă este de departe cel mai solicitat pentru că pe baza lui se construiește în oraș. PUG-ul este documentul de care au nevoie toți arhitecții, proiectanții și urbaniștii care planifică orice bloc, casă, stradă sau gură de canal din oraș.

În mod paradoxal, în Arad  Planul Urbanistic General nu a mai fosr actualizat de 17 ani iar planurile pe zone restrânse trebuie să țină cont de standarde urbanistice și contructive actuale.

„Acesta este motivul principal pentru care orice administrație căreia îi pasă de orașul ei și de locuitorii acestuia ar trebui să pună la dispoziția tuturor, transparent, fără costuri și fără restricții, cel mai folosit document de planificare urbanistică al unui oraș. Al oricărui oraș, altul decât Aradul, unde PUG-ul nu este disponibil oricând celor care au nevoie de el, nu poate fi consultat online și, ca atare, nu poate fi folosit de specialiștii care au nevoie de el zi de zi”, precizează reprezentanții USR Arad.

„Foarte mulți arhitecți din Arad cer acces la PUG pentru activitatea lor curentă iar USR a cerut Secretariatului Primăriei Arad să scaneze documentul încă din vara anului 2021. Am insistat foarte mult pe acest subiect la funcționarii din aparatul administrativ, deoarece vechiul PUG, chiar dacă este expirat, el este aplicabil, în lipsa unuia actualizat”, explică consilierul local USR Arad, Daniela Sabău.

Lipsa unei versiuni electronice complete a PUG-ului este dublată de o altă problemă, și mai mare, cea a vechimii prevederilor acestuia, fără ca administrația locală să manifeste interes pentru eliminarea acestei a doua probleme, spun cei de la USR.

„Au trecut 17 ani de când vechiul P.U.G nu a mai fost actualizat. Coincidență sau nu, atâta timp a trecut și de când a fost ales Gheorghe Falcă primar al Aradului. Lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat crează nevoia intervențiilor urbanistice bazate pe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Situația Aradului este paradoxală: PUG-ul, care e «vederea de ansamblu», e vechi de 17 ani, dar planurile pe zone restrânse, PUZ-urile, trebuie să țină cont de standarde urbanistice și contructive actuale! În plus, lipsa aducerii la zi a PUG-ului implică mai multe PUZ-uri decât ar fi în mod normal necesar, acesta fiind și un rezultat scontat de administrația PNL: PUZ-uri multe făcute de «cine trebuie», în lipsa unui PUG actual și transparent”, afirmă consilierul local, Dorian Curcanu.

„La cererea consilierilor locali ai USR, documentul de 800 de pagini ne-a fost pus la dispoziție, fără ca el să fie prezent și pe site-ul Primăriei, așa cum ar cere minimele standarde de transparență și digitalizare. Astfel, USR solicită Primăriei să-și țină promisiunile privind transparența, și să creeze o secțiune separată referitoare la P.U.G, care să conțină toate documentele necesare informării atât a specialiștilor, cât și cetățenilor interesați”, mai spun reprezentanții USR Arad.

Până atunci, documentația poate fi accesată pe link-ul următor, pus la dispoziție de către USR Arad:

https://drive.google.com/drive/folders/152fua1L1nr7jx-nUJugc-9HdjAO1_CP8?usp=sharing

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.