PLOGGING pe Malul Mureșului. O educatoare din Arad combină jogging-ul cu strângerea gunoiului

PLOGGING pe Malul Mureșului. O educatoare din Arad combină jogging-ul cu strângerea gunoiului

O arădeancă care iubește natura și mișcarea în aer liber a decis să facă jogging și, în același timp, să curețe de gunoaie ruta pe care aleargă.

Acest tip de alergare se numește plogging și s-a născut în Suedia, prin 2016, când mai mulți oameni au început să combine jogging-ul cu strângerea gunoiului.

Ideea de plogging i-a venit Codruței Burnaz din cauza mizeriilor de tot felul aruncate pe malul Mureșului și din dorința de a beneficia de un mediu cât mai curat în care să își poată desfășura antrenamentele. Așa se face că arădeanca s-a adaptat noilor condiții și a introdus variații ale mișcărilor corpului în cadrul sesiunilor de jogging pentru a aduna gunoiul de pe jos. A găsit și un slogan inspirat pentru activitatea ei: „Este Malul Meu. Îmi pasă”.

„În aceasta primăvară, timp de o săptămână, am remarcat un ambalaj de cozonac lângă un copac. M-am oprit din alergat, am admirat peisajul frumos, am ridicat ambalajul de cozonac și am continuat antrenamentul. Am simțit că locul este neglijat, iar gunoiul eclipsează frumusețea peisajului. Atunci am decis că ar trebui să fac ceva”, spune Codruța Burnaz.

Codruța face plogging o dată sau de două ori pe săptămână, uneori adună gunoiul de pe mal și când se plimbă. La o alergare strânge una sau două pungi cu gunoi. Nu știe dacă mai sunt și alți arădeni care fac plogging, dar s-ar bucura ca și alți concitadini să aibă astfel de preocupări.

,,Sloganul «Este Malul Meu. Îmi pasă» este o replică la atitudinea unor persoane față de igenizarea Luncii Mureșului, oameni care spun «Eu nu strâng după alții, nu-i gunoiul meu»”, precizează Codruța.

„Anul trecut când ne aflam în starea de urgență, alături de vecinii mei de cartier doamna doctor Daniela Dudău și Ovidiu Șimăndan am igienizat Malul Mureșului atât cât am putut. Le mulțumesc pentru implicare. Dar nu m-am gândit neapărat să implic și alte persoane. Dacă vin, sunt binevenite. Malul Mureșului este acolo pentru toți. În locurile de agrement cum este Malul Mureșului, unde lumea merge la plimbare, ar trebui să existe tomberoane. La fel cum sunt și pe străzi. Să aibă lumea unde să arunce gunoiul. În lipsa tomberoanelor oamenii, comozi fiind, aruncă ambalaje peste tot. Tomberoanele ar putea fi ridicate o data pe lună”, adaugă Codruța Burnaz.

Întrebată ce le-ar spune arădenilor care lasă gunoaie în urma lor, Codruța a spus că i-ar plăcea ca oamenii să aibă mai multă grijă de mediul în care trăim, iar pe cei care aruncă gunoaie la întâmplare i-ar invita să caute tomberoanele puse de Primărie în zonă.

Educatoare fiind, Codruța este un exemplu pentru micuții cărora le ghidează pașii și cărora încearcă să le insufle dragostea față de natură: „Sunt educatoare la Grădinița Ringabell. Pe copii îi învăț să respecte și să iubească natura în primul rând prin exemplul meu. Și îi sfătuiesc chiar dacă văd adulți care aleg să arunce gunoaie pe stradă și în natura, să nu copieze comportamentul acestora”.

Ideea Codruței Burnaz este una foarte frumoasă și demnă de tot respectul, iar galeria de imagini de mai jos vorbește de la sine. Arădeanca este exemplul perfect că atunci când îți dorești să schimbi ceva, poți face diferența, chiar dacă ți se pare că ceea ce faci e doar o picătură într-o mare. Pentru că, picăturile adunate una câte una devin, până la urmă, o mare. Iar fiecare astfel de picătură face marea mai frumoasă.

  1. […] post PLOGGING pe Malul Mureșului. O educatoare din Arad combină jogging-ul cu strângerea gunoiului appeared first on […]

    Raspunde
  2. si eu adun gunoaie si tot felul de resturi vegetale(crengi rupte de furtuna) din zona in care locuiesc nu astept felicitari de la nimeni,dar consider de bun simt ca macar sa le ridice cei care sunt platiti pt. aceasta

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.