Poezie vizuală cu KineDok și TebaExpo Design

Poezie vizuală cu KineDok și TebaExpo Design

Weekend-ul începe, ca de obicei, la Fabrica Teba, cu episodul 3 din programul KineDok. Vinerea aceasta nu va fi, însă, la fel ca cele precedente, deoarece hala mare își schimbă înfățișarea! Printre textile, materiale și umerașe își fac apariția lucrări de design grafic, design de produs și design ambiental.

Vineri,17 iulie, începe programul de weekend la Fabrica Teba de la 19.30. Înainte de vizionarea celui de-al treilea documentar din cadrul programului KineDok, vă așteptăm să descoperim la ce le stă mintea studenților de la Facultatea de Design UAV, la TebaExpo Design. Deoarece vom fi acolo cu mic și mare, vizitatori și organizatori, artiști și susținători, punem la bătaie câteva pahare de vin, care vor însoți paharele noastre de vorbă și îi spunem vernisaj. Expoziția cuprinde o selecție de afișe de film, proiecte de licență, concepte și machete de design de produs, design ambiental & fashion design realizate de foști și actuali studenți ai Facultății de Design din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Începând cu ora 20.00, se va prezenta un alt tip de poezie vizuală, în regia polonezei Aneta Kopacz. Documentarul Joanna, nominalizat anul acesta la premiile Oscar, este o poveste a echilibrului, care pune în cumpănă viața, iubirea și moartea. Mulţi oameni urmăresc blogul Joannei pentru că aici învaţă să fie atenţi şi veseli. Joanna îşi descrie viaţa de zi cu zi cu o onestitate şi o precizie copleşitoare. Dorinţele ei sunt simple: o excursie cu familia la lacuri; planurile sale sunt pe termen scurt: să îşi vadă fiul mergând prima oară pe bicicletă. Diagnosticată cu o boală incurabilă, Joanna îi promite fiului ei că va face tot ce-i stă în puteri ca să trăiască mai mult. Pune pe hârtie tot ce ar fi vrut să-l înveţe când ar fi crescut. Cu o poezie vizuală într-adevăr extraordinară, documentarul descrie momentele simple şi semnificative din viaţa de familie a Joannei. Puţinele cuvinte spuse şi cele nerostite niciodată creionează mesajul filmului, puternic şi totodată extrem de subtil. Iar după proiecție, după cum ne-am obișnuit deja, se va sta la discuții și se va diseca filmul împreună cu regizorul arădean Titus Muntean.

Timp de 12 săptămâni, până pe 18 septembrie, va fi proiectat în fiecare vineri câte un documentar, însoțit bineînțeles de discuții, ba cu invitații speciali, ba între cei prezenţi, întrucât KineDok își propune în primul rând să coaguleze o comunitate în jurul cinematografului documentar. KineDok te invită nu doar să vii să vezi un film pe un ecran mare, ci chiar să te întâlneşti cu realizatorii sau protagoniştii filmelor într-un mediu informal şi să discuţi cu ei la un pahar.

Proiectul KineDok este realizat de One World Romania și adus în Arad în colaborare cu Asociația CitiZenit. Expoziția TebaExpo Design este organizată de Asociația CitiZenit împreună cu ID design studio și Facultatea de Design Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.