SCANDAL pe marginea amplasării statuii baronului Francisc Neuman la tribuna a II-a a stadionului (SONDAJ)

SCANDAL pe marginea amplasării statuii baronului Francisc Neuman la tribuna a II-a a stadionului (SONDAJ)

Amplasarea statuii baronului Francisc Neuman la tribuna a II-a a stadionului care-i poartă numele a născut o polemică vehementă la Arad.

Pe de o parte, Primăria Municipiului Arad se laudă cu gestul, apreciat și de unele persoane publice din Arad, în timp ce Suporter Club UTA afirmă că nu acela era locul în care trebuia amplasată statuia părintelui UTA-ei, susținând mutarea acesteia la tribuna oficială, într-un gest de minimă reparație față de memoria baronului.

Dar, haideți să vedem ce spun părțile implicate:

Primăria Municipiului Arad a transmis, sâmbătă, un comunicat de presă pe care-l redăm în cele ce urmează.

Baronul Francisc Neuman, în tribune la meciurile echipei UTA

Baronul Francisc Neuman a ajuns acasă! Este vorba despre statuia din bronz, în mărime naturală, reprezentându-l pe baron în timp ce asistă la un meci de fotbal pe stadionul care-i poartă numele.  În semn de respect față de cel căruia îi datorăm o filă importantă din istoria locală, Primăria Municipiului Arad a avut inițiativa de a realiza o statuie care să-l înfățișeze pe baron și pe care, deloc întâmplător, s-o instaleze în incinta stadionului pe care Francisc Neuman l-a construit, iar ulterior l-a donat prin testament Aradului. Nu a fost aleator nici momentul ales pentru montarea statuii.   

În 10 octombrie se împlinesc 111 ani de la nașterea celui care a făcut posibilă legenda UTA! Și creatorul ei revine acolo unde a pus toată dragostea sa pentru Arad și pentru sportul arădean: la stadionul care, cu cinste, îi poartă azi numele! Mă bucur să văd că inițiativa pe care am avut-o s-a concretizat, iar statuia sa, în mărime naturală, va sta la loc de cinste în tribuna stadionului, grație lucrării deosebite a sculptorului Ștefan Bințințan. Sunt convins că echipa UTA va câștiga mult mai multe meciuri acasă, cu baronul în tribune!, a declarat primarul Călin Bibarț.

Sculptura baronului Francisc Neuman a fost realizată de artistul plastic, Ștefan Ciprian Bințințan, din Alba Iulia, cel care deține un portofoliu impresionant de lucrări printre care se numără și o parte dintre statuile din bronz din Cetatea Alba Carolina. 

Pentru cei care vor dori să vadă îndeaproape statuia baronului sau să-și facă poze cu ea, Arena Francisc Neuman va putea fi vizitată începând de duminică, 10 octombrie 2021, în intervalul orar 10.00-19.00, iar în timpul săptămânii, zilnic, între orele 8.00-19.00. Accesul se va face pe poarta dinspre parcarea ARED.

„Una din cele mai frumoase inițiative din Aradul ultimilor ani

Gestul a fost salutat de mai multe persoane publice din Arad. Am ales să redăm ce a spus Adela Cristea, una dintre cele mai puternice voci ale societății civile din Arad în ultimii ani, critic vehement al administrației locale.

„Una din cele mai frumoase inițiative din Aradul ultimilor ani. Pe stadionul UTA, la tribuna a 2-a, a fost amplasată statuia Baronului Neuman.

Inițiativa aparține artistului Lucian Tidorescu, care e prea modest să-și asume public astfel de inițiative (Luță, scuze, dar eu te dau de gol 😄).

E o idee grozavă, inedită, care-l va face pe baron prezent la toate meciurile viitoare ale echipei, din tribună, alături de fani, acolo unde-i e locul. Am înțeles că au existat și voci care ar fi vrut statuia amplasată afară, pe platoul de la intrarea în stadion. Ar fi fost o mare greșeală, pentru că ar fi transformat-o într-o statuie anostă, pe lânga care lumea trece fără să o observe. Așa el va fi mereu între fani, iar eu sper să ne inspire și pe noi, cei care mergem la stadion, să nu uităm care trebuie să fie spiritul acestei echipe.

Un lucru inedit legat de statuie e și faptul că baronul nu e personificat la vârsta la care a înființat echipa, ci la vârsta pe care o avea la celebrul meci cu Feyenoord, sugerând astfel că ar fi fost și el (măcar în spirit) alături de echipă.

Mă bucur mult de inițiativa asta și de amplasamentul inedit. Și sunt convinsă că dacă ar fi fost pus să aleagă, acolo și-ar fi dorit și baronul să fie 🙂, a spus Adela Cristea.

Nu de aceeași părere sunt membrii Suporter Club UTA, care într-un comunicat de presă au criticat dur amplasarea statuii la tribuna a II-a.

Comunicat Suporter Club UTA

Comunicat Suporter Club UTAAm rămas consternați când am văzut cum, în ciuda feedback-ului negativ ferm pe care Suporter Club UTA, prin reprezentanții săi, l-a dat autorilor ideii amplasării statuii baronului Francisc Neuman în tribuna a II-a a stadionului care îi poartă numele, fapta s-a produs astăzi, prin grija unor persoane care nu au nimic în comun cu fenomenul „UTA” și, din păcate, cu acel simț al istoriei și valorilor orașului Arad.

Precizăm din start că ideea unei statui a Baronului este una la care subscriem și pe care o aveam și noi în vedere. Însă tocmai pentru că vorbim despre cea mai importantă personalitate din istoria orașului nostru, considerăm că un asemenea proiect trebuia conceput și adus la viață cu respect pentru personalitatea Baronului și cu mare atenție la toate detaliile care, dacă nu sunt respectate, pot transforma o ideea generoasă într-un kitsch monstruos.

„Locul” baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.Din punctul nostru de vedere statuia Baronului Neuman ar fi trebuit amplasată într-un spațiu public unde să fie accesibilă tuturor arădenilor în orice zi și la orice oră. Interiorul stadionului, indiferent cât de „generos“ ar fi programul de deschidere al arenei stabilit de primărie, nu îndeplinește acest criteriu. Creația de suflet a Baronului Francisc Neuman este fără îndoială UTA însă el a fost pentru Arad mult mai mult decât patronul acestui club. De aceea propunerea noastră pentru amplasare rămâne platoul din fața stadionului.

Nu avem nimic împotriva sculpturilor de tip „street art“ însă considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului. Locul Baronului nu poate fi decât acolo de unde privea meciurile echipei sale în realitate. În cultura stadioanelor din România în general și din Arad în special, tribuna a doua se identifică cu presiunea asupra adversarilor, cu vehemența la adresa arbitrilor, cu un public în general pătimaș chiar dacă într-un fel diferit de cel în care se manifestă galeria. Din acest punct de vedere amplasarea Baronului în acel loc este o evidentă „nepotrivire de caracter“. Atât eleganța lui Francisc Neuman cât și pitorescul tribunei a II-a fac parte din farmecul și tradiția Bătrânei Doamne însă alăturarea lor în acest fel este forțată, inoportună și, din punctul nostru de vedere, o ofensă la adresa creatorului UTA-ei.

Chiar dacă relatările istorice vorbesc despre baron ca fiind un om apropiat de muncitorii fabricilor pe care le conducea, Francisc Neuman nu este, în raport cu UTA și Aradul, „un om între oameni”. Baronul Francisc Neuman prin descendența sa este unul dintre creatorii Aradului economic modern și fondatorul clubului UTA, pe care în primii ani l-a și condus spre două titluri de campioană în ciuda jugului comunist care se apropia din ce în ce mai amenințor și din cauza căruia a fost nevoit să părăsească tot ce a înfăptuit. Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor. Considerăm de asemenea puerilă justificarea că amplasată astfel, statuia va fi mult mai vizibilă la televiziune în timpul meciurilor. Nu suntem politicieni și probabil tocmai de aceea nu considerăm că apariția „cu forța“ la tv trebuie să fie scopul în sine al unui asemenea proiect. Nu credem că Baronul, dacă ar fi trăit în aceste timpuri, ar fi sunat după meciuri în studiourile televiziunii X pentru a-și face notorietate. De asemenea, explicația inițiatorilor proiectului nu stă în picioare nici din punct de vedere tehnic. Tribuna a doua nu apare decât în cadrele generale filmate în timpul transmisiunii meciurilor, cadre care nu vor putea surprinde o statuie amplasată în mijlocul publicului. Există exemple în fotbal de statui amplasate în tribune, însă acestea reprezintă invariabil suporteri, vechi abonați de zeci de ani care au venit la stadion la fiecare meci, pe orice vreme, înfruntând boli și bătrânețe, până când au fost nevoiți să pornească pe ultimul lor drum. Locul unei statui dedicate lor, care înfățișează un anumit suporter special, ori unul generic, este în tribună. Fondatorul clubului trebuie „să stea” pe locul de onoare care i se cuvine deplin.

Solicităm Primăriei Arad, primarului Călin Bibarț și celor care au avut ideea proastă de a-l arunca pe baron în anonimat să mute statuia la tribuna I Coco Dumitrescu, într-o zonă centrală, care să poată fi asimilată tribunei oficiale. Este minima reparație morală ce se poate realiza, minimul compromis care mai poate șterge din rușinea care s-a produs astăzi.Dacă baronul este exilat la tribuna a II-a, „printre oameni”, adresăm invitaţia domnului primar şi tuturor politicienilor administraţiei locale care fac paradă de costume „trendy“ în sectorul VIP al tribunei I Coco Dumitrescu, deveniți peste noapte mari utiști într-un oraş unde UTA nu are un teren decent de antrenament – fără să mai aducem în discuţie multiplele greşeli de proiectare/execuţie ale stadionului – să urmeze exemplul „popularității“ Baronului și să urmărească de acum încolo meciurile UTA-ei din mijlocul spectatorilor de la tribuna a doua.

Suntem convinși că aparatul de partid care și-a subordonat primăria, se va mobiliza în perioada următoare pentru a demonstra că proiectul este unul de succes. Vom vedea probabil zeci de arădeni care în zilele următoare vor da năvală pentru a se poza cu statuia Baronului. Însă toate aceste regii de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului și esența personalității Baronului Francisc Neuman.

Pentru noi doar UTA contează!

Suporter Club UTA

Iată, deci, o situație care, în opinia noastră, putea fi evitată printr-o consultare reală între cei care polemizează acum pe marginea subiectului. Rămâne de văzut cum se va rezolva această problemă, astfel încât să mulțumească toate părțile implicate. Până atunci, vă propunem un sondaj de opinie pe temă:

  1. Statuia trebuia pusa in piata Garii sa vada toata lumea ca a ajuns in orasul lui UTA

    Raspunde
  2. […] post POLEMICĂ VEHEMENTĂ pe marginea amplasării statuii baronului Francisc Neuman la tribuna a II-a a s… appeared first on […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.