Porcii lui Muscă, ÎNGROPAȚI la Macea. Soluția autorităților în cazul animalelor BOLNAVE de PESTĂ

Porcii lui Muscă, ÎNGROPAȚI la Macea. Soluția autorităților în cazul animalelor BOLNAVE de PESTĂ

Porcii bolnavi de pestă porcină de la ferma din Macea a Combinatului Agroindustrial Curtici vor fi îngropați pe un teren aparținând comunei în momentul în care mortalitatea în rândul acestora va depăși capacitatea de incinerare (soluție la care se recurge acum).

Propunerea a fost avansată într-o întâlnire derulată aseară, la Primăria Macea, la care au participat decidenți din conducerea administrativă a comunei și omul de afaceri Dimitrie Muscă, deținătorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

„Deocamdată se merge pe varianta incinerării, pentru că boala este la început și mortalitatea în rândul animalelor nu este ridicată. Dar, pentru că perioada de incubație este de două săptămâni, noi ne pregătim pentru momentul în care mortalitatea va fi ridicată și va depăși capacitatea de incinerare, care este de doar 7 tone pe zi. În acest sens, am identificat o parcelă de teren care este nefolosită, este a noastră, are 80 de ari și este înconjurată de terenurile domnului Muscă, unde se vor putea îngropa cadavrele porcilor morți. Totul, desigur, cu respectarea normelor sanitar – veterinare, cu folie specială, dezinfectanți și tot ce mai presupune un astfel de lucru”, a declarat, pentru NewsAr.ro, Ciprian Otlăcan, primarul comunei Macea.

Acesta a dat asigurări că terenul este departe de sat, cetățenii neavând de ce să fie îngrijorați. „Subliniez că la Macea nu avem nici măcar un caz de pestă porcină, îmbolnăvirile fiind constatate doar la ferma respectivă, care este departe, izolată”, a mai spus Ciprian Otlăcan.

Potrivit acestuia, propunerea de îngropare a porcilor bolnavi pe terenul respectiv va fi comunicată tuturor instituțiilor cu competențe în domeniu.

De remarcat, că ferma de porci de la Macea a Combinatului Agroindustrial Curtici în care a fost descoperită boala numără 21.000 de capete, paguba estimată în acest caz fiind de peste 12 milioane de lei.

Foto: Arhiva (rol ilustrativ)

  1. Nu mi se pare ceva normal sa fie ingropati langa o ferma care detine animale si in care sunt copii mici minori care stau in ferma ferma detine porci vaci si oi

    Raspunde
  2. […] folie specială, dezinfectanți și tot ce mai presupune un astfel de lucru”, a declarat pentru newsar.ro, primarul comunei Macea, Ciprian Otlăcan.Edilul comunei Macea a mai spus că propunerea de […]

    Raspunde
  3. daca nu au pus folie se poate demonstra iar amenzile sunt foarte mari

    Raspunde
  4. opriti masacrul asupra porcilor. cei de la dsv trebuiesc demisi si trasi la raspundere , in doi ani n-au facut nimic

    Raspunde
  5. […] Citește și:Porcii lui Muscă, ÎNGROPAȚI la Macea. Soluția autorităților în cazul animalelor BOLNAVE de PE… […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.