Posesorii de câini riscă să fie amendați. AFLĂ DE CE!

Rezultatele unui sondaj realizat de Mercury Research la cererea Vier Pfoten arată că proprietarii de câini care nu sunt de acord cu sterilizarea animalelor indică, printre motive, costul ridicat al procedurilor (35 la sută), faptul că animalele sunt ţinute sub control, în curţi îngrădite (13 la sută), dar şi că sterilizarea nu este naturală, iar câinele are dreptul să se reproducă (opt la sută). O sterilizare la un cabinet veterinar costă de la 130 lei până la 200 de lei, bani pe care majoritatea stăpânilor nu și-i permit.

Autorii studiului au precizat că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un cățel, numărul proprietarilor acestor animale fiind mai mare în zonele rurale. Astfel, 82 la sută dintre gospodăriile din zonele rurale deţin cel puţin un cățel, în timp ce 23 la sută din gospodăriile din zonele urbane au un animal.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor ar fi dispuşi să plătească cel mult 50 de lei pentru sterilizarea, microciparea şi înregistrarea câinilor, în timp ce 16 la sută dintre cei chestionaţi au spus că nu ar cheltui niciun leu pentru aceste proceduri. Doar în București au fost făcute câteva oferte de sterilizare gratuită la clinici veterinare cu bani alocați de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA).

În studiu se mai arată că jumătate dintre români (52 la sută) nu cunosc prevederile actualei legislaţii de gestionare a câinilor. Dintre aceştia, 21 la sută au declarat că nu ştiu ce prevede legislaţia, iar 31 la sută au spus că nu au auzit niciodată de această lege. Mai puţin de jumătate dintre români (47 la sută) cunosc legea doar parţial, iar unu la sută dintre respondenţii cu vârste de peste 18 ani au spus că ştiu cel puţin două prevederi majore ale legii.

Potrivit normelor care vor intra în vigoare , proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS), la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuie identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor microcipul va fi schimbat.

Tot până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân.

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4 – 6 luni şi masculii la vârsta de 6 – 8 luni.

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor sunt între 2.000 şi 5.000 de lei şi între 5.000 şi 10.000 de lei pentru cei care nu-şi sterilizează câinii de rasă comună sau metişii acestora.

Preşedintele CMVR Viorel Andronie a precizat că preţul sterilizării pentru un mascul nu poate fi mai mic de 100 de lei, iar pentru sterilizarea unei femele va fi de minim 150 de lei. Microciparea va costa în jur de 50 de lei, a mai spus Andronie, menţionând însă că fiecare cabinet va stabili tarifele în funcţie de cerere şi ofertă.

La rândul său, preşedintele ANSVSA a mai spus că au fost discuţii cu mai multe ONG-uri pentru protecţia animalelor să îi sprijine pe posesorii de câini din mediul rural care nu îşi vor putea permite costurile microcipării şi sterilizării.

  1. Câinii de curte, care latră încontinuu si deranjeaza linistea vecinilor ce se intampla? Pe acesti stapani cine-i verifica si amendeaza? Cel putin in mediul urban, exista case apropiate de blocuri, unde câinii latră si deranjează locatarii din vecinatate …. suntem ca-n evul mediu… țară de înapoiați…

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.