În prag de RĂZBOI: Trupele ucrainene au ATACAT un convoi RUS! NATO: Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei

În prag de RĂZBOI: Trupele ucrainene au ATACAT un convoi RUS! NATO: Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei

Armata ucraineană a atacat un convoi militar al Rusiei care a intrat pe teritoriu ucrainean şi a distrus mai multe vehicule, informează Reuters.

În parale, Uniunea Europeană a cerut Moscovei să înceteze ostilităţile de la frontiera ucraineană.

Ministerul rus de Externe a denunţat, în schimb, „tentativele” părţii ucrainene de a bloca tranzitul „convoiului umanitar” destinat regiunilor din estul Ucrainei afectate de conflict.

Armata ucraineană „a distrus” majoritatea vehiculelor blindate ruse care au pătruns în cursul nopţii pe teritoriul ucrainean, afirmă un purtător de cuvânt militar de la Kiev.

„Militarii ucraineni au distrus vehicule militare ruse, fiind vizaţi de focuri de artilerie, inclusiv de pe teritoriul Rusiei”, a precizat oficialul militar ucrainean.

„Ministerul rus de Externe denunţă intensificarea brutală a operaţiunilor militare ucrainene în această regiune; operaţiunile au scopul de a bloca traseul convenit cu Kievul pentru trecerea convoiului umanitar rus”, potrtivit unui comunicat oficial.

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Aleksandr Iakovenko, a fost convocat la Ministerul britanic de Externe „pentru a clarifica informaţiile privind incursiunea militară rusă în Ucraina”, anunţă diplomaţia britanică, citată de AFP.

Potrivit NATO, Rusia a efectuat o incursiune militară în estul Ucrainei. O confirmă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a îndemnat Moscova să retragă imediat vehiculele militare şi trupele staţionate în apropierea frontierei ucrainene.

„În cursul nopţii, am asistat la o incursiune rusă, o trecere a frontierei ucrainene”, a declarat Rasmussen la Copenhaga, citat de agenţia DPA.

„Acest lucru confirmă faptul că există un flux continuu de armament şi combatanţi în estul Ucrainei. Este o dovadă clară privind implicarea permanentă a Rusiei în destabilizarea estului Ucrainei”, a adăugat secretarul general NATO.

„Rusia trebuie să retragă trupele de la frontierele Ucrainei, să oprească traficul de armament, trecerea combatanţilor şi a banilor în Ucraina, să înceteze susţinerea acordată separatiştilor din estul Ucrainei şi să iniţieze un dialog constructiv cu Administraţia de la Kiev”, a mai spus Rasmussen.

Surse: Reuters, AFP, DPA,

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.