Prefectul a dispus convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma unui INCENDIU

Prefectul a dispus convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în urma unui INCENDIU

Având în vedere situaţia de urgenţă generată de incendiul de la groapa de gunoi a oraşului Lipova, produs în data de 3 august, prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, a dispus convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în şedinţă extraordinară în data de 18.

În cadrul şedinţei au fost invitaţii şi reprezentanţii localităţilor Lipova, Zăbrani, Păuliş şi Ghioroc, localităţi ce au depozitat gunoi menajer la groapă.

În urma analizei situaţiei operative din teren au rezultat următoarele aspecte: Incendiul s-a produs în data de 03.08.2017, ora 03.23 iar timp de 15 zile s-a intervenit fără întrerupere cu forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „ Vasile Goldiş „ Arad, S.V.S.U Lipova şi S.V.S.U Zăbrani. Incendiul nu a putut fi stins datorită prezenţei multiplelor focare, prezenţei materialului combustibil din abundenţă, imposibilităţii refulării apei direct asupra focarelor şi întinderii incendiului pe aproximativ 2 ha.

S-a reuşit izolarea incendiului în limitele găsite şi evitarea propagării la cealaltă parte a gropii de gunoi.

În vederea stingerii incendiului au fost dispuse următoarele măsuri:

  • Acoperirea focarelor cu pământ pentru a opri alimentarea cu oxigen a incendiului;
  • Monitorizarea permanentă a incendiului şi intervenţia punctuală şi operativă în zonele unde arde cu flacără deschisă pentru a se evita propagarea;
  • Comitetele locale pentru Situaţii de Urgenţă; Lipova, Zăbrani, Păuliş şi Ghioroc vor intervenii cu resurse proprii pentru acoperirea cu pământ a focarelor;

În data de 23.08.2017, prefectul judeţului Arad, Horgea Florentina şi inspectorul şef al I.S.U.J Arad, lt.col Gârbău Cristian, au verificat modul de executarea a măsurilor dispuse în cadrul C.J.S.U.

În urma verificărilor din teren au constat că aproximativ 40% din focare sunt stinse şi acoperite de pământ. Se acţionează în continuare pentru stingerea celorlalte focare, comitetele locale nominalizate asigurând mijlocele tehnice şi resursele umane necesare intervenţiei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.