Prefectura a luat MĂSURI URGENTE în cazul epidemiei de PESTĂ PORCINĂ. Ce trebuie să știe populația

Prefectura a luat MĂSURI URGENTE în cazul epidemiei de PESTĂ PORCINĂ. Ce trebuie să știe populația

Situația epidemiologică generată de prezența pestei porcine africane în proximitatea județului Arad a constituit o preocupare constantă a Instituției Prefectului – Județul Arad, încă de la primele semnale ale apariției acesteia.

Ca atare, Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, a convocat o nouă ședință a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, în data de 1 august, în cadrul căreia directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Viorel Agud, a prezentat situația focarelor la nivelul țării, precizând că sunt afectate un număr de opt județe, printre care și județul Bihor, limitrof  județului Arad. De asemenea, s-au prezentat și măsurile luate în urma videoconferinței din data 31 iulie 2018, organizată de A.N.S.V.S.A.

În consecință, Prefectura anunță că la nivelul județului Arad au fost luate următoarele măsuri;

  • Intensificarea biosecurității la crescătoriile de suine;
  • Efectuarea de controale frecvente la aceste crescătorii;
  • Identificarea terenurilor pentru îngroparea și incinerarea cadavrelor de porci și mistreți infectate.

Alte măsuri luate cu promptitudine:

  • În urma solicitării Instituției Prefectului – Județul Arad, a fost aprobată suplimentarea cotei de vânătoare pentru specia cinegetică porc mistreț. Garda Forestieră, împreună cu reprezentanții fondurilor de vânătoare din județ, au intensificat acțiunile de control în teritoriu.
  • Agenți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Arad, în colaborare cu reprezentanți ai D.S.V.S.A. au organizat filtre de control pe drumurile de acces în județ, în piețele neorganizate și în alte locuri susceptibile de vânzare sau transport de animale pentru consum.
  • Tuturor unităților administrativ-teritoriale li s-au solicitat luarea de măsuri de informare și conștientizare a populației privind modalitățile de transmitere a pestei porcine, una din acestea fiind migrarea populației din județele limitrofe, având ca scop culegerea de ciuperci și fructe de pădure.

Nu în ultimul rând, Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, a emis Ordinul nr. 584 din 01.08.2018, privind constituirea Comisiei pentru identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru îngroparea/ incinerarea cadavrelor de porci și mistreți infectate cu virusul pestei porcine africane, în scopul urgentării identificării terenurilor pentru distrugerea alternativă a acestora.

Implicarea și sprijinul Instituției Prefectului – Județul Arad va continua la aceiași parametri, până la încetarea pericolului reprezentat de proliferarea pestei porcine africane.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.