Un pacient cu adenom de prostată a fost operat cu laser prin metoda HoLep de o echipă a MedLife Genesys, intervenţia reprezentând o premieră medicală. MedLife Genesys este singurul spital din România în care se efectuează acest tip de intervenţii chirurgicale.
„O echipă medicală din cadrul Spitalului MedLife Genesys din Arad, coordonată de dr. Dorin Claici, medic primar urologie, a realizat cu succes o intervenţie de enucleere laser a prostatei (HoLep: Holmium Laser Enucleation of the Prostate – folosirea energiei laser pentru îndepărtarea țesutului adenomatos). Intervenţia a fost realizată unui pacient în vârstă de 73 de ani, cu suspiciune imagistică (RMN) de adenomocarcinom prostatic (cancer al prostatei) şi a durat trei ore şi jumătate. Echipa medicală a Spitalului MedLife Genesys Arad care a efectuat intervenţia a fost formată din dr. Dorin Claici, medic primar urologie, dr. Dragoş Botezatu, medic specialist urologie şi dr. David Emilia, medic specialist anestezie şi terapie intensivă”, precizează reprezentanţii MedLife Genesys.
Intervenţia este o premieră pentru Arad datorită utilizării laserului Holmium YAG, care permite enucleerea prostatei şi eliminarea unei cantităţi foarte mari de ţesut prostatic, cca. 90%, crescând şansele pacientului de vindecare.
Folosirea acestei proceduri în chirurgia prostatei prezintă mai multe avantaje față de alte tipuri de chirurgie laser: este mai puţin invazivă şi reduce riscul de sângerare, este mai puţin traumatizantă – sonda uretro-vezicală se suprimă a doua zi după operaţie şi pacientul îşi poate relua activităţile imediat. Laserul poate fi folosit cu succes pentru intervenţii la pacienţi cu probleme de sănătate, cărora alte tipuri de tehnici chirurgicale le-ar putea pune viaţa în pericol.
MedLife Genesys din Arad este singurul spital din România în care se efectuează acest tip de intervenţii chirurgicale prin tehnica HoLep. „Tehnicile de chirurgie laser a prostatei se mai aplică în câteva centre medicale din România, însă acestea folosesc laserul verde, un tip de laser ablativ, care topeşte ţesutul prostatic, perminţând intervenţia doar în cazul adenoamelor mici şi medii. Prin metoda HoLep (enucleere), chirurgul poate extrage o cantitate mare de ţesut, aproximativ 90%, care ulterior poate fi examinat histopatologic. Laserul ablativ vaporizează 45-50% din ţesut, făcând imposibilă extragerea ţesutului pentru biopsie. Astfel, în cazul pacientului operat astăzi se poate confirma sau infirma suspiciunea de cancer de prostată, efectuându-se ulterior tratamentul oncologic adecvat“, explică dr. Dorin Claici, medic primar urologie, Spitalul MedLife Genesys Arad.
Adenomul de prostată sau Hiperplazia Benignă a Prostatei este o boală care se manifestă prin creşterea în volum a prostatei, afectând majoritatea bărbaţilor cu vârste cuprinse între 55 şi 60 de ani. Incidenţa afecţiunii creşte odată cu înaintarea în vârstă a bărbaţilor, 75-80% dintre bărbaţii de 70 de ani şi 90% dintre cei peste 80 de ani suferă de această boală. Boala se manifestă prin scăderea fluxului urinar, micţiunile frecvente, urinări dificile şi incomplete şi retenţia de urină.
HoLEP sau enucleerea laser a prostatei este o alternativă minim invazivă la chirurgia prostatei. Laserul Versapulse Holmium (HoYAG – holmium, yttrium, aluminium, garnet) este un laser de stare solidă care emite o lumină cu lungimea de undă de 2150 nm.
Până la ora actuală, dr. Dorin Claici a efectuat aproximativ 160 de intervenţii de enucleere a prostatei şi mai multe operaţii de rezecţie laser a tumorilor vezicale, litotriţie laser – spargerea calculilor aflaţi în vezica urinară, rinichi, dar şi ureter. Urologul operează cu acest tip de laser (Holmium YAG) din iulie 2010, după stagii la Ulm, Cambridge, Viena şi Berlin.
„Utilizarea laserului mi-a permis să intervin în cazul unor pacienţi de 92 de ani, cu probleme cardiace deosebite (unul cu tromb în ventricol şi altul cu un tromb în atriu), dar şi în cazul unei femei însărcinate în 24 de săptămâni, pentru spargerea unui calcul aflat în ureter, intervenţii realizate în premieră în România”, adaugă dr. Dorin Claici.
Lasă un comentariu