Premierul Cîțu, OBLIGAT de lege să EXPLICE pe ce s-au dus ÎMPRUMUTURILE URIAȘE

Premierul Cîțu, OBLIGAT de lege să EXPLICE pe ce s-au dus ÎMPRUMUTURILE URIAȘE

Având în vedere că datoria guvernamentală a depășit 50% din Produsul Intern Brut, PSD cere prim-ministrului Florin Vasile Cîțu să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice, a anunțat deputatul Mihai Fifor într-un coomunicat de presă.

PSD atrage atenția că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește conform legii penale.

„Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate ieri de Ministerul Finanțelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat  de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte «în cel mai scurt timp» un plan de reducere a datoriei. Obligația de «justificare a creșterii datoriei» ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB”, a declarat Mihai Fifor.

Potrivit parlamentarrului arădean, până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîțu. „Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, Cîțu tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cîțu! În plus, în tot acest timp,  nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat. Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale lui Cîțu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară”, a afirmat deputatul Mihai Fifor, președintele Organizaţiei Judeţene PSD Arad.

  1. Oricum devone foarte interesant de știut unde au plecat banii împrumutați de Câțu. Dacă nu se regăsesc în economie, sau consum, ei ar trebuie să fie pe undeva.Oare, pe unde?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.