Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost aspru criticată de un politician suedez, care a declarat pentru site-ul The Local că Uniunea Europeană ar trebui să ceară ca România să îşi îndeplinească obligaţiile de membru UE şi să facă o prioritate din cetăţenii săi săraci, înaintea proiectului „faraonic” al clădirii.
„Sunt deznădăjduită când mă gândesc cum Guvernul României prioritizează construcţia de biserici înaintea bunăstării poporului român”, spune Jenny Sonesson, care descrie situația de la noi din țară.
„Am văzut cu ochii mei mizeria din care cerşetorii aliniaţi pe străzile Stockholm-ului au fugit. Primăvara trecută am făcut parte dintr-o delegaţie împreună cu ministrul Birgitta Ohlsson, într-o vizită la Bucureşti. Scopul vizitei noastre a fost să ne întâlnim cu reprezentanţi ai Guvernului român şi să le transmitem să folosească fondurile structurale europene pentru a combate sărăcia. Impresiile din satele romaneşti rămân cu mine – cocioabe, noroi şi cai slabi trăgând căruţe”, povestește Jenny Sonesson, care spune că oamenii nu au apă curentă şi singura sursă de încălzire este focul cu lemne strânse din pădure.
„Cum poate fi asta parte a Uniunii noastre Europene?”, s-a întrebat liberalul suedez.
„Românii sunt flămânzi, în timp ce mega-catedrala se ridică”, mai spune Jenny Sonesson, fost consilier politic al Cabinetului suedez, din partea Partidului Liberal.
Aceasta povesteşte cum, pe măsură ce se plimbă pe străzile capitalei suedeze Stockholm, în perioada Crăciunului, trece pe lângă „ceea ce a devenit o caracteristică a străzilor din Suedia în ultimii ani – imaginea cerşetorilor români”, care stau „înfăşuraţi în pături, încercând să alunge frigul iernii”.
Jenny Sonesson continuă: „În centrul Bucureştiului, când am trecut pe lângă monstruozitatea de palat al dictatorului Ceauşescu, colegii noştri din România ne-au arătat şantierul unei clădiri şi au spus ‘Aici se construieşte una dintre cele mai mari catedrale ortodoxe din lume’”.
„Proiectul aproape faraonic a început în anul 2010 şi urmează să se încheie în doi ani. Costurile nu se ştiu, însă vor fi măsurate în sute de milioane de euro. Ziarul francez Le Figaro estimează că suma va ajunge la un miliard de euro. Într-una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, există resurse pentru a construi o catedrală de 125 de metri, cu arcuri aurii, şi în acelaşi timp o mamă şi cei patru copii ai săi sunt nevoiţi să trăiască într-o cocioabă, fără apă sau curent electric”, spune revoltată Jenny Sonesson.
Statul contribuie financiar la catedrală, dar fără să se ştie cu exactitate suma. Potrivit BBC, statul dă Bisericii 100 de milioane de euro pe an, pentru a plăti salariile clerului şi pentru a finanţa renovările şi construcţiile de biserici, noi lăcașe de cult fiind construite în ţară.
Politicianul suedez consideră că în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tip plan Marshall. În plus, mai afirmă Jenny Sonesson, „politicienii sunt dependenţi de susţinerea clerului în campaniile electorale”.
„Catedrala enormă din Bucureşti este devotată lui Hristos. Sunt complet convinsă că Iisus tâmplarul ar prefera ca mama cu cei patru copii ai săi să ajungă să trăiască într-o casă călduroasă”, încheie asistentul social.
Foto: wall-street.ro
LE-AM CERUT AJUTORUL PENTRU CA SUNT HANDICAPAT,SI NU M-A AJUTAT PATRIARHUL !
SUNT NISTE DEMONI !
Cere ajutor si la adventisi. Povesteste le situatia ta si cu siguranta te vor ajuta. Trimite mi un e mail la marmatia@hotmail. Com si povestește-ne ce ai patit. Tinem legatura. Crăciun fericit!
si eu am cerut ajutor financiar (ca sunt in aceeasi situatie) de la o gramada de multimilardari, inclusiv de la PAPA de la Roma, care zicea ca vrea sa ajute… in fine. e drept ca de la BOR nu am cerut, dar nimeni nu m-a bagat in seama. asta e. sa traiasca fericiti!