Prețul energiei, scăpat de sub control din cauza liberalizării haotice a pieței

Prețul energiei, scăpat de sub control din cauza liberalizării haotice a pieței

Pentru a soluționa multiplele crize actuale trebuie acționat asupra cauzei fundamentale, respectiv prețul scăpat de sub control al energiei, este de părere președintel PSD Arad.  

În caz contrar, spune acesta inflația nu va fi stăvilită iar toate celelalte prețuri vor continua să crească, în timp ce populația și economia vor suferi tot mai mult.

„De aceea PSD insistă că reglementarea prețului energiei – pe termen limitat, măcar un an – ar trata și cauza, în timp ce plafonarea /compensarea, indiferent de ajustările care vor mai avea loc, se adresează doar efectelor imediate. INS confirmă, din nefericire, avertismentele pe care PSD le-a tot dat în ultimii doi ani, anume că liberalizarea haotică a pieței, în condițiile penuriei naționale /europene de energie, duce la explozia facturilor la energie și gaze și apoi, inevitabil, a tuturor prețurilor pentru restul produselor și serviciilor. Potrivit INS (Detalii) cele mai mari scumpiri (ian 2021 vs ian 2020) sunt la gaze (+60,99%), combustibili(+24,45%), energie termică(+21,58%), energie electrică(+19,87%). EfectuI se resimte acut în prețul alimentelor; uleiul e mai scump cu 25,7%, mălaiul cu 17,02%, făina cu 12,8%, zahărul cu 11,18%, pâinea cu 10,99%. Toate aceste scumpiri afectează într-o măsură mult gravă salariații cu venituri mici și medii, pensionarii, tinerele familii care pur și simplu ajung să nu mai poată face față cheltuielilor. Decembrie a fost a patra lună consecutivă când puterea de cumpărare a scăzut. Iar specialiștii estimează scumpirea masivă a energiei este responsabilă în proporție de 80% de creșterile de preț ale restului produselor și serviciilor.  Sunt date și fapte care nu pot fi contestate.  În viziunea PSD multiplele crize actuale trebuie atenuate și rezolvate cât mai rapid…de altfel acesta este singurul motiv pentru care PSD a și intrat la guvernare. Și tocmai de aceea PSD susține că orice soluție posibilă, inclusiv reglementarea, dacă poate îmbunătăți  situația populației și economiei, trebuie aplicată, dincolo de orice dogme ori diferențe politice”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

Foto: Arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.