Prevenirea sarcinii nedorite în județul Arad

Prevenirea sarcinii nedorite în județul Arad

Peste 2000 de femei din județul Arad provenind din comunități marginalizate au fost consiliate ca urmare a implementării proiectului „Prevenirea sarcinii nedorite în județul Arad” de către Fundatia SERA Romania – finanțator și coordonator proiect, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad-promotor local al proiectului.

Obiectivul major îl reprezintă prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați, însă obiectivele specifice au vizat mai multe activități cum sunt: organizarea și funcționarea în subordinea DGASPC Arad a Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, educație contraceptivă și planning familial, scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor, reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați, reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a femeilor care intră în categoria beneficiarilor direcți ai proiectului, precum și creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului.

unnamed-1 unnamed2

Durata implementării proiectului a fost de 18 luni, de la 1 iunie 2015 și până la 1 decembrie 2016, grupul țintă fiind reprezentat de femeile fertile și cele care se găsesc în situația de a-și abandona copilul sau copiii din județul Arad.

De-a lungul ultimului an și jumătate, beneficiare directe ale proiectului au fost femeile care se află în situația de a-și abandona copilul și care solicită ajutorul DGASPC sau altor instituții, femeile care au abandonat unul sau mai mulți copii sau care au fost în situația de a cere sprijinul Comisiei pentru Protecția Copilului, adolescentele active sexual aflate în sistemul de protecție al DGASPC, cazurile semnalate de SPAS-uri, unități sanitare, cabinetele medicale individuale, dar și femeile care se adresează în mod direct Echipei mobile de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite și pentru care în urma investigațiilor se constată necesară intervenția.

unnamed4

Echipa mobilă de prevenire a abandonului prin prevenirea sarcinii nedorite, formată dintr- un asistent social și un asistent medical a derulat programe specializate privind popularizarea metodelor contraceptive în toate comunitățile marginalizate din județ, precum și aspectele legate de anatomia și fiziologia reproducerii; asigurarea accesului beneficiarilor proiectului la cabinetele de planning familial, unități sanitare, dar și evaluarea nevoilor individuale, familiale și sociale ale fiecărei persoane.

Ca urmare a implementării proiectului au fost dezvoltate parteneriate interinstituționale și intersectoriale, astfel încât nevoile femeilor aflate în grupul țintă să își găsească rezolvarea, ori de câte ori situația o impune. Au fost încheiate protocoale de colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Direcția de Sănătate Publică și 3 cabinete de planning familial.

Membrii echipei mobile, în colaborare cu personalul din cadrul celorlalte instituții și organisme neguvernamentale care au avut responsabilități în derularea și implementarea proiectului, au acordat sprijin concret prin programe de consiliere psihologică și socială, educație sexuală și contraceptivă, planning familial, suport și orientare. Aproximativ 200 de femei au efectuat vizite la medicii specialiști, unele dintre acestea pentru prima dată în viața lor, au fost aplicate unui număr de 400 de femei măsuri contraceptive, iar specialiștii DGASPC Arad au vizitat circa o mie de familii din comunitățile defavorizate pentru a promova mesajul acestui proiect.

În cadrul proiectului a fost derulat și programul educaţional, „Educație pentru o viață responsabilă în rândul adolescenților”, implementat în 11 școli și licee din întreg județul, dar și în centrele din subordinea DGASPC Arad.

De asemenea, proiectul „Prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați” a fost promovat în toate primăriile din judetul Arad și în cabinetele medicilor de familie. Au fost împărțite peste 2500 de pliante și materiale informative.

Deși proiectul implementat în parteneriat cu Fundația SERA România s-a încheiat, specialiștii DGASPC Arad vor continua acțiunilor preventive, de informare și de sprijin pentru femeile aflate în risc de a-și abandona copiii.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.