Primăria Arad continuă acțiunile de dezinsecţie

Primăria Arad continuă acțiunile de dezinsecţie

Primăria municipiului Arad anunță că, în intervalul 23 -30 aprilie, sunt programate noi acțiuni de dezisecție.

Vor fi efectuate tratamente chimice antilarvare (delarvizare), tratamente chimice terestre/spatiale împotriva țânțarilor adulți (primul din acest an), tratamente împotriva căpușelor și acțiuni de dezinsecție aplicate pe suprafețe interioare pentru combaterea artropodelor.

„Tratamentul terestru antilarvar (delarvizare) presupune distrugerea şi prevenirea dezvoltării stadiilor larvare ale insectelor (în special ţânţari) și se va desfășura pe timp de zi, începând cu ora 6.30 până la finalizare într-una din zilele intervalului precizat mai sus. Acest tratament se va aplica prin pulverizare în sistem (U)LV/atomizare manuală/cu echipamente specifice, pe zonele/fâșiile de pe malurile Râului Mureș, de la malul lacurilor (Pădurice -Lac), a bălților temporare și/sau permanente, a canalelor deschise (Mureșel, Ier, Țiganca), parcuri și zone de agrement cu vegetație, terenuri virane și în general toate zonele umede cu vegetație de pe raza municipiului Arad.

Tratamentul terestru (spațial) împotriva țânțarilor adulți,  se va desfășura numai pe timp de noapte, în interval orar 21.30 – 5, în zonele cu vegetație: spațiile deschise din domeniul public și privat al municipiului (parcuri, spații verzi, maluri de lac și alte asemenea, prin termonebulizare), spațiile deschise ale persoanelor fizice și juridice,  de pe toate aliniamentele stradale, adiacent acestor spații, cu utilaje adecvate, prin pulverizare în sistem ULV-cu echipamente de mare capacitate, generatoare de ceață rece/atomizare manuală.”, afirmă reprezentanții Primăriei Arad.

„În același interval de timp, tratamentele de dezinsecție din această etapă vor include și un tratament împotriva căpușelor (vectori de boli bacteriene, virale sau parazitare), tratament ce se va aplica în zonele verzi cu vegetație densă din parcuri, spații publice și de agrement, dar și locații reclamate ca fiind posibile focare aflate pe domeniul public și privat al municipalității precum și tratamente pe suprafețe interioare (combatere artropode) în locații proprietate publică a Municipiului Arad, administrate de Consiliul Local al Municipiului Arad.

Produsele folosite sunt: Deltatim Plus (pentru tratamentul împotriva căpușelor și combaterea artropodelor), Cymina® Ultra (pentru combaterea ţânţarilor adulţi) și Vectobac WG (pentru tratamentul antilarvar). Acestea nu prezintă niciun pericol pentru populație, animale domestice/sălbatice și nici pentru mediu, ambele substanțe fiind avizate de Ministerul Sănătăţii.  

Rugăm cetăţenii să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor (cât timp au în funcțiune semnalele speciale de avertizare luminoase emise intermitent) în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor adulți pentru a evita eventualele incidente neplăcute.

Crescătorii de albine sunt rugaţi ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Arad şi S.C. DD Chim S.R.L. sunt absolvite de orice responsabilitate.

În cazul condiţiilor meteorologice nefavorabile, data/durata prevăzută se va decala/prelungi.

Din punct de vedere al eficienţei aplicării măsurilor de combatere şi eliminare a unor potenţiale focare de infecţie, acţiunile de dezinsecție trebuie tratate în mod unitar atât pe domeniul public cât şi privat, spaţii deschise ale persoanelor fizice şi juridice la nivelul localităţii, pentru evitarea unor reinfestări sau apariţii a unor noi zone contaminate, motiv pentru care se recomandă tuturor cetăţenilor, asociaţiilor de locatari/proprietari, agenţilor economici şi instituţiilor de pe raza municipiului Arad, să efectueze tratamente de dezinsecție în spaţiile deschise pe malurile apelor, în depozitele de anvelope uzate, subsolurile de la blocuri etc, în perioada de desfăşurare a acţiunilor de dezinsecție efectuate pe domeniul public şi privat.”, mai precizează reprezentanții Primăriei.

Sursa foto: Primăria Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.