După ce Prefectura a dat publicității o informare de la Ministerul Finanțelor, potrivit căreia „autoritățile administrației publice locale pot acorda în avans furnizorilor de energie termică pentru populație sumele necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei”, municipalitatea a replicat prin intermediul unui comunicat de presă.
Îl redăm în cele ce urmează:
Punct de vedere al Primăriei Municipiului Arad asupra adresei Ministerului Finanţelor Publice cu nr. 462591/20180
„Situaţia CET poate fi soluţionată la nivel local”. Aceasta este concluzia Ministerului Finanţelor Publice care invocă în acest sens Ordonanţa Guvernului României nr. 36/2006 care prevede acordarea în avans a „sumelor necesare acoperirii diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei, termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, în vederea achitării în avans a consumului de gaze naturale”. Primăria Municipiului Arad informează Ministerul Finanţelor Publice că a făcut deja acest lucru printr-o hotărâre de Consiliu Local Municipal din luna februarie, atunci când s-a aprobat „plata în avans, a sumei de 4.000.000 lei, pentru anul 2018 cu titlu de <<Subvenții pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif la energia termică livrată populației>>” către SC CET Hidrocarburi SA Arad.
În privinţa recomandării făcute de Ministerul Finanţelor Publice de a utiliza excedentul bugetului local pentru asigurarea fondurilor necesare în vederea furnizării energiei termice în sezonul rece 2017 – 2018, Primăria Municipiului Arad consideră că prioritare sunt investiţiile în dezvoltarea oraşului, chiar şi cu un buget mai mai sărac cu 16 milioane de euro. „Nu putem să nu investim în sănătate care a primit 0 lei de la Guvernul României, nu putem să întoarcem spatele copiilor noştri, în condiţiile în care banii guvernamentali pentru sistemul de învăţământ sunt mai puţini, nu putem să nu ne respectăm promisiunea de a finaliza stadionul UTA”, este de părere primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.
Primăria Municipiului Arad informează de asemenea Ministerul Finanţelor Publice că soluţia propusă nu este numai nepotrivită, ci şi tardivă în condiţiile în care cu ocazia întâlnirii de la Ministerul Energiei din data de 13 februarie, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan a reuşit să identifice o rezolvare în cazul situaţiei de la CET Arad.
Primăria Municipiului Arad reaminteşte Guvernului României că are anumite obligaţii faţă de cetăţenii municipiului Arad, pe care ar trebui să le onoreze, mai ales că Aradul se situează între primele 10 locuri în ceea ce priveşte sumele virate bugetului central, dar ocupă una dintre ultimele 10 poziţii când vine vorba despre bani care s-au întors de la bugetul de stat, sub forma cotelor defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată.
Lasă un comentariu