Primarul Aradului riscă o amendă între 5.000 și 30.000 de lei

Primarul Aradului riscă o amendă între 5.000 și 30.000 de lei

Reprezentanții municipali ai USR doresc să oprească discriminarea în domeniul construcțiilor.

USR îi solicită primarului Călin Bibarț (foto) să ia măsuri pentru depolitizarea și eficientizarea sistemului de cereri din domeniul construcțiilor și să se asigure că termenele legale de eliberare a documentelor sunt respectate.

În caz contrar, aceștia îi solicită edilului-șef să plătească din buzunarul propriu toate amenzile pe care legea le impune în astfel de cazuri.

Dorian Curcanu și Daniela Săbău, președintele respectiv vicepreședintele Comisiei de Urbanism a CLM Arad, au inițiat demersuri pe lângă Primărie pentru ca termenele legale privind certificatele de urbanism și autorizațiile de construire să fie respectate. Aceștia se vor adresa Inspectoratului de Stat în Construcţii dacă primarul Bibarț ignoră în continuare această problemă, edilul fiind pasibil de o amendă contravențională între 5.000 și 30.000 de lei.

Reprezentanților USR le-a fost semnalat aspectul abuziv atât de către dezvoltatorii imobiliari sau investitori, cât și de către arhitecții și inginerii din Arad. Se pare că termenul legal pentru eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire este frecvent depășit de către autoritățile locale, iar arădenii ajung să aștepte chiar și 45 de zile pentru un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție.

„Arădenii trebuie să fie tratați corect de către administrația locală, iar constructorii sau investitorii să nu fie împărțiți în două categorii de cetățeni, cei care au pile la Primărie sau partid și cei care n-au pile, celor din prima categorie fiindu-le eliberate actele cu prioritate, afirmă Dorian Curcanu.

În prezent, conform Legii 50/1991 și completărilor ulterioare certificatele de urbanism ar trebui eliberate în maxim 15 zile, iar autorizațiile de construire în termen de 30 de de zile, iar nerespectarea acestor termene de către funcționarii publici ai Primăriei Arad se sancționează de către Inspecția de Stat în Construcții prin amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei, respectiv de la 5.000 la 30.000 de lei.

„Favorizarea anumitor cereri și nerespectarea termenelor legale de eliberare a actelor sunt practici care fac din Arad doar o comună mai mare și scad apetitul investitorilor serioși să vină aici. Prin întârzierile provocate de Primărie, costurile cu lucrările cresc, iar seriozitatea celor care trebuie să livreze un obiectiv este afectată. Această incorectitudine trebuie să înceteze”, declară Daniela Săbău.

 1. […] post Primarul Aradului riscă o amendă între 5.000 și 30.000 de lei appeared first on […]

  Raspunde
 2. Un aradean get-beget 12 noiembrie, 2021, 9:40 am

  Cel mai lenes primar!!!!!!!!!!!
  Se vede ca-i venit la oras! Si el si nevasta-sa sunt doi ridicoli platiti regeste din banii contribuabililor!
  Un primar care-si protejaza pilele si care nu-si protejaza platitorii de taxe si impozite! ROMII DIN ALFA(str Barbu Lautaru)ridica bordeie nederanjati de nimeni din cei care ne-ar putea SCAPA de ei! IN SCHIMB EI DERANJEAZA: FAC MIZERIE,FAC GALAGIE SI CONSTRUIESC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Raspunde
  • tu te auzi ce spui?.. pai daca de Bibi spui asta ce zici de Geanina Pistru si Falca? sau de harnicii Cionca si Kadar? sau de Bâlcea si Cristina…. foarte harnici toti si platiti regeste…

   Raspunde
   • Un aradean get-beget 12 noiembrie, 2021, 10:27 am

    Eu VAD ce scriu:in articol era vorba despre el!
    Ceilalti sunt niste NIMENI prosti,fripturisi,oportunisti dar platiti regeste…stii de ce? CA AU FOST VOTATI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Raspunde
 3. SUNT foarte curios sa aflu ce pregatire au cei doi de la comisia de urbanism , dar ar fi interesant sa aflam pregatirea tuturor consilierilor de la comisii, ARADENII AR FI SIDERATI SA AFLE CINE-I CONDUC, ARADENII trebuie sa afle si cati bani cheltuim cu asa zisii consilieri specialisti

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.