Primarul din Secusigiu: „Guvernul Ponta oprește dezvoltarea comunelor cu populație mare”

Primarul din Secusigiu: „Guvernul Ponta oprește dezvoltarea comunelor cu populație mare”

Ilie Cheșa, primarul comunei Secusigiu, a declarat astăzi într-o conferințî de presă, că este extrem de dezamăgit de noua Lege a Bugetului, care urmărește echilibrarea bugetelor pentru toate comunele, dar care defavorizează în mod clar toate comunele cu populație mare.

„Nu pot să spun decât că sunt extrem de dezamăgit de noua Lege a Bugetului, o lege care defavorizează clar toate comunele mari, așa cum este și cazul comunei Secusigiu. Comuna Secusigiu are peste 6.000 de locuitori, fiind a șasea comună din județul Arad ca număr de locuitori, iar această echilibrare a bugetelor locale spune STOP dezvoltării comunei. Vă pot spune că avem un buget cu 1,2 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi) mai mic decât anul trecut, lucru care împiedică continuarea proiectelor începute pe fonduri proprii. Spre exemplu, am început reabilitarea căminului cultural din Secusigiu, reabilitarea Școlii cu clasaele 1-4 din Sânpetru German sau amenajarea trotuarelor din comună, obiective pe care nu le vom putea termina din lipsă de fonduri. De acum înainte, cu această decizie a Guvernului Ponta, nu o să putem nici măcar să mai scriem proiectele, pentru că nu o să avem de unde să plătim nici măcar avizele sau documentele necesare pentru a le depune. Echilibrarea bugetelor tuturor comunelor la nivelul de 1,5 milioane de lei pune semnul egal între comunele cu câteva sute sau cu o mie de locuitori și comunele cu câteva mii de locuitori”, a declarat Ilie Cheșa.

În același timp, primarul comunei Secusigiu arată cu degetul către Guvernul condus de Victor Ponta și spune că acesta face exact contrariul a ceea ce spune.

„Cred că Guvernul vrea să <omoare> comunele mari, cum este și Secusigiu, oprindu-le din dezvoltare. Până acum se milita pentru comasarea comunelor mici, pentru reducerea cheltuielilor, dar Guvernul PSD face exact invers. În același timp, prin această decizie de echilibrare a bugetelor, Guvernul invocă descentralizarea, dar de fapt totul se centralizează, fiindcă ei decid, de la București, ce buget are fiecare comună. Nu se ține cont de câte școli sau câte grădinițe ai în comună, noi având cinci școli și patru grădinițe. Nu se ține cont de căminele culturale. Nu se ține cont de kilometri de drumuri, drumuri care trebuiesc întreținute, iar comuna Secusigiu are peste 50 km de drumuri interioare care trebuiesc întreținute”, a declarat primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheșa.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.