PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Hramul Catedralei arhiepiscopale arădene

PRIMIM SPRE PUBLICARE/ Hramul Catedralei arhiepiscopale arădene

Catedrala Arhiepiscopală din Arad şi-a sărbătorit hramul – Sfânta Treime. Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului a oficiat  Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a vorbit despre ,,Praznicul Cincizecimii” în raportul biblic şi istoric între Legea veche, drept pedagog spre Hristos, şi harul mântuitor al Domnului, împărtăşit Bisericii prin Duhul Sfânt, potrivit prologului Evangheliei lui Ioan şi Evangheliei Praznicului (Ioan 7).

Potrivit Tradiţiei bisericeşti de a cinsti în ziua următoare unui Praznic personalitatea care a contribuit la realizarea evenimentului propriu-zis, Cincizecimea este continuată de Sărbătoarea Sfintei Treimi. „Dumnezeu este Unul în trei Feţe: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Fiecare Persoană are o lucrare aparte: Tatăl – facerea lumii, Fiul – înnoirea şi mântuirea ei şi Sfântul Duh – sfinţirea creaţiei.”

În cadrul Sfintei Liturghii diaconul Ciprian Tripa a fost hirotonit întru preot pe seama Schitului Tămand, cu hramul ,,Aşezarea veşmântului Născătoarei de Dumnezeu în biserica Vlaherne”, din cadrul Protopopiatul Ineu.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul Catedralei Arhiepiscopale, condus de diac. Laviniu Morariu.

Potrivit tradiţiei populare româneşti, în această zi, preoţii şi credincioşii, din zona Aradului, şi nu numai, obişnuiesc să iasă în procesiune la troiţele din sat, unde rostesc rugăciuni din  Rânduiala ce se face la ţarini (holde), la vii şi la grădini, când se întâmplă să fie stricate de sălbăticiuni sau de alte vietăţi ca: lăcuste, gândaci şi altele şi stropesc ţarinile cu apă sfinţită. Astfel de procesiuni au avut loc în majoritatea parohiilor din Eparhia arădeană.

În după-masa zilei, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi,  săvârşeşte slujba de priveghi pentru monahia Heruvima, vieţuitoare vrednică la Mănăstirea ,,Sfântul Simeon Stâlpnicul”, Arad-Gai şi fostă ostenitoare la reşedinţa episcopală, rostind cu acest prilej un emoţionant necrolog.

Protos. Iustin Popovici

31 21 8 hram catedrala

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.