Primul colocviu naţional al revistelor de cultură din România are loc la Arad

Primul colocviu naţional al revistelor de cultură din România are loc la Arad

În luna februarie, revista de cultură ARCA a intrat în cel de al 25-lea an de apariţii neîntrerupte. Pentru a marca acest eveniment, la Arad va avea loc în perioada 28-30 martie primul colocviu naţional al revistelor de cultură.

Revista ARCA e nu doar cea mai longevivă revistă de cultură care a apărut vreodată la Arad, ci şi una de top în România de astăzi. A fost desemnată de două ori de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) „Revista de cultură a anului” din ţară.

La început lunară (1990-1994), având pe antet titlul de „Revistă lunară de literatură, eseu, arte vizuale şi muzică”, ea a devenit astăzi trimestrială, într-un format carte (A5), la peste 250 de pagini, cu un album de artă în policromie după opera unui artist plastic remarcabil contemporan, român sau străin, cu un număr de peste 35 de semnături valoroase pe ediţie. ARCA are un corp redacţional stabil, în mare acelaşi de la  fondarea ei în februarie 1990, adică: Vasile Dan, redactor-şef, Romulus Bucur, redactor-şef adjunct, Onisim Colta, Călin Chendea, redactori, Ioan Matiuţ, şef-birou. În toţi aceşti ani, revista ARCA şi-a consolidat personalitatea publicistică promovând valori reale din sfera literaturii române, a culturii ei în general. Desigur, ea s-a bazat pe personalităţile scriitoriceşti locale – în ARCA au debutat nume importante ale poeziei, eseului, prozei contemporane: Vasile Leac. T. S. Khasis, Mihai Neamţu, Ciprian Vălcan, Felix Nicolau ş. a. – dar a evitat staţionarea în localism. ARCA este o revistă deschisă, de respiraţie naţională. Nu există o mare personalitate a literaturii române, a culturii ei de astăzi, care să nu fi semnat măcar o dată, în cei 25 de ani de apariţii, în ea: Nicolae Manolescu, Eugen Simion, Al. Muşina, Mircea Cărtărescu, Radu Ciobanu, Ioan Moldovan, Adrian Popescu, Gh. Crăciun, Nicolae Breban, Al. Cistelecan, Ştefan Aug. Doinaş, Paul Goma, Cornel Ungureanu, Ana Blandiana, Adrian Marino, Gh. Grigurcu, Andrei Şerban, Daniel Vighi, Cassian Maria Spiridon, Varujan Vosganian, ca să ne referim doar la aceştia, care, cei mai mulţi, şi semnează în ARCA 25 câte o laudatio.

Toate acestea au făcut posibilă o mobilizare fără precedent a celor mai importante reviste de cultură din ţară la Arad, în zilele de 28-29-30 martie la primul colocviu naţional al revistelor de cultură. Moderat de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu, directorul executiv al „României literare” şi Vasile Dan, redactorul-şef al revistei „Arca”, colocviul va dezbate (sâmbătă, 29 martie, ora 10, la Sala festivă a Consiliului Judeţean Arad) o temă de mare actualitate: soarta revistelor de cultură, raţiunea lor de a fi într-o epocă a informaţiei electronice, a cărţii electronice, a presei culturale on line.

LISTA INVITAŢILOR

România literară (Bucureşti) – Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu
Luceafărul (Bucureşti) – Dan Cristea
Viaţa Româneasca (Bucureşti) Nicolae Prelipceanu
Secolul 21 (Bucureşti) – Alina Ledeanu
Agenţia de Carte (Bucureşti) – Dan Mircea Cipariu
Acolada (Satu Mare) – Radu Ulmeanu
Convorbiri literare (Iaşi) – Cassian Maria Spiridon
Dacia Literară (Iaşi) – Lucian Vasiliu
Conta (Piatra Neamţ) – Adrian Alui Gheorghe
Familia (Oradea) – Ioan Moldovan, Traian Ştef, Mihai Vieru
Vatra (Târgu Mureş) – Alexandru Cistelecan
Discobolul (Alba Iulia) – Aurel Pantea
Steaua (Cluj) – Adrian Popescu, Ion Mureşan, Ovidiu Pecican
Poesis (Satu Mare) – George Vulturescu
Orizont (Timişoara) – Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieş, Adriana Babeţi, Robert Şerban, Eugen Bunaru
Ramuri (Craiova) – Gabriel Chifu
Reflex (Reşiţa) – Octavian Doclin
Banatul (Lugoj) – Adriana Waimar
Realitatea Bănăţeană (Lugoj) – Ela Iakab
Caiete Silvane (Zalău) – Viorel Mureşan
Semne (Deva) – Paulina Popa
Hiperion (Botoşani) – Gellu Dorian
Contrafort (Chişinău) – Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru
Corpul T (Braşov) – Andrei Bodiu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.