Primul ministru REŢINUT! DNA îi bagă la beci pe foştii miniştri implicaţi în Dosarul Microsoft!

Primul ministru REŢINUT! DNA îi bagă la beci pe foştii miniştri implicaţi în Dosarul Microsoft!

Nouă foşti miniştri – senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău sunt urmăriţi penal în cel mai complex dosar de corupţie la nivel înalt din România, Dosarul Microsoft.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, a precizat DNA.

În 16 octombrie, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţele fostului ministru Gabriel Sandu, fostului consilier prezidenţial Dorin Marian, fostului şef al Serviciului de Informaţii Externe Cătălin Harnagea, la oamenii de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, Remus Truică şi Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, la tatăl preşedintelui Comitetului Olimpic, Adrian Petrache, precum şi la Fundaţia Dinu Pescariu.

Gabriel Sandu, REŢINUT de DNA
Luni seară, procurorii DNA au emis o ordonanță de reținere pe nunele lui Gabriel Sandu, urmând ca marţi dimineață să fie prezentat în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Din cei nouă foşti miniştri vizaţi în dosarul licenţelor Microsoft, Gabriel Sandu este primul ministru reținut în acest dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Gabriel Sandu ar fi primit 1.800.000 de euro de la avocatul Doru Boștină, „pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft” și ar fi pretins şi primit de la Dinu Pescariu „suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off – shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”.

Denunţătorii din dosarul Microsoft
Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, a dezvăluit cine sunt denunţătorii din dosarul Microsoft. „Există cinci martori denunţători – Claudiu Florică, fostul patron al Fujitsu Siemens, este cel care a scris cel mai mult, apoi în ordine vin Eugen Bejinariu, domnul (Doru) Boştină, Dinu Pescariu, şi cel care nu a făcut faţă presiunii, dar a făcut faţă împărţirii banilor, atâta vreme cât aceşti bani au fost împărţiţi, şi au fost zeci de milioane de împărţit, şi domnul Dan Nica, europarlamentarul PSD”, a spus Rareş Bogdan.

UPDATE 1/ A fost reţinut şi Dorin Cocoş
Procurorii DNA au emis o ordonanță de reținere şi pe numele lui Dorin Cocoş. Acesta este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

UPDATE 2/ Gheorghe Ştefan, reţinut marţi dimineaţa
Şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost reţinut de DNA, în această dimineaţă, la ora 6.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.